Witam.Ostatni wziołem sobie nowy internet od t-mobile nielimitowany 25mb/s,dostałem router Huawei b525 i przez tydzień po zakupie było 4-5 kresek a teraz 1-2 nie mam pojęcia o co może chodzić…
Może efekt “oddychania sieci”. Jeśli chodzi o zasięg 4G(+)/LTE(+) a nie rozsiewania Wi-Fi po mieszkaniu/domu.
“cell breathing” występuje tylko w sieci 2G i 3G.
No to coś takiego czasem:
A częściej:
Dobrze ale da się to jakoś naprawić?
Możliwe że czasem spada do 3g
Dobra, ale czemu pokazuje mi że mam 5G?
Może w twojej okolicy już T-Mobile uruchomił do testowania 5G i urządzenie je wspiera?
Chyba że to nie jest oznaczenie typu połączenia.
A Wi-Fi 5 GHz, czyli w domu tracisz nagle zasięg Wi-Fi (np. był w łazience, a nagle już nie ma).
Spróbuj więc zmienić na inny kanał który jest wolny w twojej okolicy i zobacz czy jest poprawa.
Może i w tym wypadku lepiej na sztywno ustawić jak się da.
Nie, nie chodzi o to że na ruterze mam tylko2-3 kreski zasięgu, a wcześniej miałem stałe 5
Może są jakieś urządzenia które pomogą ruterowi w ściąganiu sygnału?
Tak, wszystkie które nadają na częstotliwości 5 GHz.
http://www.sieci-wifi.pl/wifi/index.php/technologia-wifi/167-architektura-dpsk
Bezprzewodowy telefon cyfrowy zachowywał się “nieprzewidywalnie” - teoretycznie urządzenia takie posiadają funkcję wykrywania kolizji i zmiany kanału. Jednak funkcja ta jak okazuje się nie zawsze działa poprawnie, w tego typu sytuacji telefon cyfrowy także był w stanie zablokować kanał o szerokości 80 MHz (zakres 5GHz.)
A czy ja coś moge zmienić w ustawieniach?
Na tyle ile jest w internecie to nie widzę by można było zmieniać kanał nadawania sieci 2,4 GHz / 5 GHz. Czyli jak nagle z ~30 sąsiadów też ma ten router*, to możliwe że twój przegrywa bitwę.
* - tak że kanały dla 5 GHz wewnątrz budynku pozajmowane (36, 40, 44, 48, 52, 56, 60, 64). Niby jest też pula kanałów jakbyś miał router na dworze (100, 104, 108, 112, 116, 120, 124, 128, 132, 136, 140) ale może niedostępne w panelu.
Jakby Wi-Fi działało nagle wolniej mimo połączenia LTE (4G) / LTE+ (4G+) to niby można wymusić agregacje jakimś zewnętrznym oprogramowaniem na “Windows” / Android: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3385060.html