Spadek FPS po podkręceniu karty

Witam :slight_smile:

Mam pewien problem, otóż zacząłem podkręcać troszkę moją kartę graficzną (jest to GeForce GTS 250 1GB), na początku było wszystko okej, fps chodził tak po 40-70 w Furmarku i gry chodziły płynnie, lecz po jakimś czasie fps zaczął spadać nawet do 5 fps, przywróciłem wartości karty do podstawowych i dalej to samo, fps wraca do normy jedynie po restarcie komputera :frowning: Proszę pomóżcie, z góry dziękuje :slight_smile:

Przy podkręcaniu ważniejsza od fpsów jest temperatura…

FPS jest tak samo ważny jak temperatura… obr. na wiatraku mam zwiększone i temperatura jest w normie.

Kręć dalej to teraz takie modne jest ostatnimi latami podkręcanie =D>

Mi to wygląda ewidentnie na przegrzewający się jakiś układ i włączenie jakieś “przepustnicy” która zmniejsza wydajność karty, aby się schłodziła.

“ra-v” chyba masz rację, tylko co zrobić żeby tak się nie działo? Napięciami nie chcę bawić bo jeszcze coś gorszego się zrobi :slight_smile:

Zmienić chłodzenie karty? Tylko to nieopłacalny zabieg względem uzyskanego przyrostu wydajności.

Bo daje efekty? Czasem przyrost 5FPS daje dużo, z OC wskakuje na poziom, na którym animacja jest płynna :wink:

Podaj dokładny model karty (najlepiej link do strony producenta lub do sklepu) oraz resztę konfiguracji komputera.

Najbardziej prowizorycznie to można dokupić wentylator 8cm pod molex-a i dokręcić do obudowy gdzieś w miejsce gdzie będzie wdmuchiwał albo wydmuchiwał powietrze - musi być umieszczony blisko karty.

Inny prowizoryczny pomysł to umieszczenie go w jakiś sposób tuż nad obudową kart graficznej (druty, śrubki, zaciski do kabli czy co mądrego Ci przyjdzie do głowy).

Czasem pomaga otwarcie lub zamknięcie obudowy - u mnie przy otwartej temperatura CPU spada, ale płyty i grafiki na starym kompie rośnie (ostatni GPU z chłodzeniem pasywnym).

“t.luk” przeczytaj dokładnie a potem pisz posty… napisałem wszystko o karcie:

Nazwa: GeForce

Model: GTS 250

Rozmiar pamięci: 1 GB

Hmm no cóż, może coś wykombinuje, dzięki “ra-v” za rady :slight_smile:

Nie, nie napisałeś wszystkiego. Kto to wyprodukował/ Asus? Gainward? Palit? Jakie ma rozmiary? Jakie chłodzenie? Sama nazwa kodowa modelu to nie wszystko, gdyż określa generalnie sam zastosowany procesor graficzny.