Spadek FPS w grach

Witam . Mam problem a mianowicie grając w grę przykładowo NFS PayBack mam 90 - 80 fp rozdzielczość 1440p monitor 27 cali , ustawienia ultra . I nagle jest spadek z 85 na 59 , spadek jest na 5 sekund moze nawet nie, i po chwili powrót do wysokich klatek .

Jakieś rady dlaczego tak jest ?

Ps. W momencie odpalenia gry gdzie zasilacz musi troche to wszystko pociągnąć dochodzą z niego dziwne dzwięki trają one coś koło 5- 10 sekund i potem wszystko chodzi normalnie . Dźwięk porównać mogę do samochodu stojącego na światłach w którym ktoś dodaje gazu co chwile , obstawiam że może być to wiatrak który dostaje turbulencji bądź łożyko . Chyba że mylę to mnie poprawcie . Sory za takie porównanie ale nic innego nie przychodzi mi do głowy co by mogło wam to w jakis minimalny sposób zobrazować dźwięk z zasilacza .

Mój zestaw :

AMD Ryzen 7 2700

MSI B450 Tomahawk

Gigabyte GeForce RTX 2070 Windforce 8G

Kingston Predator DDR4 16GB (2 x 8GB) 3600 CL17

be quiet ! Dark Rock Pro 4

Samsung 970 EVO 250GB

Samsung 860 EVO 1TB

SilentiumPC Supremo FM2 Gold 750W 80+ Gold

SilentiumPC Aquarius X70T Pure Black RGB

Dzięki za Pomoc :)

Po 1 primo: fajna maszyna :grin:
Po 2 primo: łożysko w zasilaczu zawsze można podejrzewać.
Po 3 primo: spadki FPS są podczas ruchu w grze czy jak stoisz bez ruchu to także?
Po 4 primo: do zbadania spadku FPS odpal sobie jakiś program do parametrów podzespołów kompa podczas grania jak Riva Tuner oraz Hwmonitor na temperatury.

Dokładnie sprawdź temperatury i taktowania podczas grania, a czy procesor kręcony, lub jakieś automatyczne kręcenie na płycie jest włączone?
Jeśli tak to może przegrzewać się sekcja zasilania na tej płycie, co powoduje chwilowe drastyczne obniżenie taktowania procesora, czyli spadki FPS, aż się sekcja trochę nie schłodzi.

Fragment Gry

HwMonitor :
https://zapodaj.net/7e2125191db34.png.html