Spadek FPS z dnia na dzień - Fortnite

W jaki sposób instalowałeś sterowniki?

Ze strony producenta, oprócz tych od karty graficznej.

A te od karty?

Na stronie Nvidii, dokładnie pod 960 wersje laptopowa, nie dawno nawet zaktualizowałem programem GeForce Experience czy jakoś tak.

Już nie raz był temat poruszany i na DP, i w ogóle w sieci. Fortnite co aktualizację, spartaczone ma co innego i dropy klatek z wersji na wersję to coś normalnego. Ta gra dalej potrafi działać jakby z Early Accesu nigdy nie wyszła.

Tylko problem ,że zobaczyłem sobie fpsy na tym procku w csgo i także w csie się nie zgadzają.

Czyli coś jest na rzeczy?

Obawiam się, że albo ja coś ten test zrobiłem źle albo że coś jest naprawdę na rzeczy… Sprawdzę jeszcze raz.

Postanowiłem zrobić inaczej, wyłączyłem laptop i zostawiłem na półgodziny. Po włączeniu odczekać 10 minut aby zdążył włączyć wszystkie procesy i zacząć grać na zimnym laptopie. Pomogło.

CS:GO teraz działał na mniej więcej 120-160 FPS, trochę więcej nawet.
Postanowiłem odpalić Fortnite, TO SAMO. Nawet gorzej. Na 1920 x 1080 20 fps, postanowiłem zmniejszyć roździelczość. Zmieniłem na 1280 x 720. 40 FPS na niskich/średnich.

Naprawdę nie wiem o co chodzi.

Temperatury GPU są ok? Nie widzę jego temperatury na screenach.

Nie gram w Fortnite ale dość powszechnym zjawiskiem jest podnoszenie wymagań sprzętowych gier wraz z kolejnymi aktualizacjami.
Zacytuje z pierwszego lepszego pudełka, padło na Diablo 3 : *Uwaga : Z powodu potencjalnych zmian minimalne wymagania systemowe gry mogą z czasem ulec zmianie.

Jak już wyczyścisz kompa ze śmieci ,warto zrobić defragmentacje ,jeśli była robiona dawno temu to proces niestety trochę potrwa ,możliwe że kilka godzin.
Fortnite to gra sieciowa możliwe że problem leży po stronie serwerów , sam dość sporo gram w Neverwinter i tam z klatkami też jest cienko a komp całkiem niezły ,net od niedawna 100 Mbit/s

Nie wiem czy okej… Temperatury po 15 minutach grania:

Jest ok. Odnoszę wrażenie, że to może być wina samego Fortnite. Nie byłbyś pierwszą osobą, która skarży się na niską wydajność tej gry. Może spróbuj ją odinstalować i zainstalować ponownie. Zainstaluj MSI Afterburner i pokaż screena z gry, na którym będzie widać obciążenie poszczególnych podzespołów. Być moze trzeba będzie go odpowiednio skonfigurować, ale to nie jest trudne:

image

Jednakże na wcześniejszym screenie widzę użycie wszystkich rdzeni na 100%. Tak się objawia bootleneck procesora, choć teraz nie mam pewności czy tak jest przez całą grę.

Nie mam pojęcia jak taką opcję włączyć w tym programie…

Tu masz screena z odpowiedniej zakładki + ustawienia jednego z parametrów - w tym wypadku temperatura GPU. Interesuje Cię opcja “Pokaż na OSD”.

Zaznaczyłem to samo co Ty na zdjęciu, w grze nic nie ma.

Wciśnij w grze F8 lub F11.

Nic nie dało. F11 jedynie mi przełączyło na tryb w oknie.

Daj zrzut z zakładek Monitoring i On-Screen Display.

Tu masz poradnik