Witam, otóż mam zasilacz OCZ Fatal1ty 750W, wczoraj doszła mi karta ASUS HD Radeon 7950 i dysk SSD Kingstona. Wszystko fajnie podpinam instaluje system itp. i w momencie kiedy zainstalowałem oprogramowanie od ASUSA do płyty głównej z ogólnym monitoringiem sprzętowym (prędkości wentylatorów, napięcia, taktowanie itp.) program zaczął mnie alarmować o niskiej prędkości przedniego wentylatora w obudowie. Prędkość spadła aż do 600RPM i nie mam pojęcia czym jest to spowodowane bo wszystkie inne wentylatory chodzą normalnie. Przykładając rękę faktycznie czuć mniejsze zasysanie powietrza.
Obciąż komputer np grą lub jakimś benchmarkiem i zobacz czy wiatrak zwiększy obroty. Widocznie nie masz takiej temperatury że wiatrak potrzebuje się tak kręcić. W razie obciążenia powinien zwiększyć obroty. A jaki program zgłasza zbyt wolne obroty?
Witam! Po zainstalowaniu tego programu różne cuda się dzieją. Ja mam płytę Asus P8P67 PRO i po podpięciu 2 wentylatora do płyty głównej na starcie miałem FAN ERROR musiałem w biosie ustawić prędkość wiatraka na 300 obrotów na starcie. Kolega tłumaczył mi to tym ze procesor jest jeszcze zimny a wentylator miał za wysokie obroty. Wina nie dopracowanego biosu.
Sytuacja wygląda tak. Jak już pisałem doszedł mi dysk SSD i karta graficzna Radeon HD 7950. Podłączyłem wszystko i zrobiłem formata żeby postawić system na SSD. Wszystkie sterowniki z płyty itp.
Wcześniej system działał na normalnym HDD i Radeonie HD 6770 to jedyna zmiana sprzętowa jaka wystąpiła gdy pojawiła się wspomniana anomalia wentylatora.
Gdyby płyta główna miała jakieś znaczenie, to jest to ASUS Crosshair V Formula-Z.
Usunięcie tego oprogramowania nic nie zmieni ponieważ ono tylko monitoruje temperatury i prędkości a nie zarządza nimi. No ale usunąłem i żadnych zmian nie było.