Spadek obrotów wentylatora bez wyraźnej przyczyny

Witam, otóż mam zasilacz OCZ Fatal1ty 750W, wczoraj doszła mi karta ASUS HD Radeon 7950 i dysk SSD Kingstona. Wszystko fajnie podpinam instaluje system itp. i w momencie kiedy zainstalowałem oprogramowanie od ASUSA do płyty głównej z ogólnym monitoringiem sprzętowym (prędkości wentylatorów, napięcia, taktowanie itp.) program zaczął mnie alarmować o niskiej prędkości przedniego wentylatora w obudowie. Prędkość spadła aż do 600RPM i nie mam pojęcia czym jest to spowodowane bo wszystkie inne wentylatory chodzą normalnie. Przykładając rękę faktycznie czuć mniejsze zasysanie powietrza.

Ktoś może wiedzieć o co chodzi?

Proszę o szybkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Dlatego też proszę, korzystając z przycisku zmien.gif

W przeciwnym razie, temat trafi do kosza.

Zdejmij delikatnie naklejkę pod nią jest coś w rodzaju łożyska daj tam kropelkę oliwki odczekaj i zaklej nalepką

Obciąż komputer np grą lub jakimś benchmarkiem i zobacz czy wiatrak zwiększy obroty. Widocznie nie masz takiej temperatury że wiatrak potrzebuje się tak kręcić. W razie obciążenia powinien zwiększyć obroty. A jaki program zgłasza zbyt wolne obroty?

ASUS AI Suite II

XXMarko to raczej nie wina łożyska.

cyryllo, wcześniej normalnie chodził na ok 1200rpm

Witam! Po zainstalowaniu tego programu różne cuda się dzieją. Ja mam płytę Asus P8P67 PRO i po podpięciu 2 wentylatora do płyty głównej na starcie miałem FAN ERROR musiałem w biosie ustawić prędkość wiatraka na 300 obrotów na starcie. Kolega tłumaczył mi to tym ze procesor jest jeszcze zimny a wentylator miał za wysokie obroty. Wina nie dopracowanego biosu.

Pozdrawiam!

Obroty obrotom nie równe.

Jeśli wcześniej miałeś fan np. 80 mm albo 92 mm to kręcił się on relatywnie szybko.

Nowy fan może mieć średnicę 120 mm i kręci się znacznie wolniej, zachowując odpowiedni przepływ powietrza.

Z programami do kontroli obrotów bywa różnie, delikatnie mówiąc.

Warto zostawić to BIOS-owi, ewentualnie wyłączyć wspomnianą funkcję w programie.

Nie, nie, nie! Stop!

Sytuacja wygląda tak. Jak już pisałem doszedł mi dysk SSD i karta graficzna Radeon HD 7950. Podłączyłem wszystko i zrobiłem formata żeby postawić system na SSD. Wszystkie sterowniki z płyty itp.

Wcześniej system działał na normalnym HDD i Radeonie HD 6770 to jedyna zmiana sprzętowa jaka wystąpiła gdy pojawiła się wspomniana anomalia wentylatora.

Gdyby płyta główna miała jakieś znaczenie, to jest to ASUS Crosshair V Formula-Z.

Usuń ASUS AI Suite II i zobacz co będzie się działo.

Usunięcie tego oprogramowania nic nie zmieni ponieważ ono tylko monitoruje temperatury i prędkości a nie zarządza nimi. No ale usunąłem i żadnych zmian nie było.