Spadek prędkości dysku twardego HDD


(Maciekguta) #1

Hej chłopaki,

 

Dzisiaj postanowiłem wrócić do W3, troszkę mnie zaniepokoiło kiedy save ładował mi się przez prawie 10 minut, postanowiłem więc zrobić sprawdzić stan dysku.

Podczas intensywnej pracy dysk “chrobocze” i jest głośniejszy niż wcześniej.

Do tego czasem obecne są lekkie ścinki (prawdopodobnie doładowywanie zawartości) podczas korzystania z dysku, itd.

 

https://scr.hu/72MMDK

https://scr.hu/mwMMll

https://scr.hu/ZO44Gg

 

Może to być uszkodzenie mechaniczne, ponieważ wiozłem komputer samochodem, lecz był on nieruchomy i najgorzej zabezpieczony, a żadnych gwałtownych przygód na drodze nie było. Chociaż jak instalowałem skyrim’a jeszcze wczoraj, to wszystko wydawało się być okej.

 

Z góry dzięki za pomoc :slight_smile:


(Longhorn2009) #2

Może po prostu coś cały czas używa tego dysku. Sugerowałby to b. słaby wynik w benchmarku. Zaobserwuj czy kontrolka HDD nie świeci ciągle. Użycie dysku możesz też sprawdzić w menadżerze zadań. 


(Maciekguta) #3

https://scr.hu/ZOjZvg

 

W tym momencie (po defragmentacji) wygląda to różnie, tutaj przykładowa krzywa. 

 

https://scr.hu/nqDWY6

 

tak wygląda użycie dysku w spoczynku. Diody dysku niestety nie mam w obudowie, t

 

Zasilacz również nie powinien być winny. 750w Cooler Master z certyfikatem 80+, jeśli się nie mylę.

 

Dalsze rady/pomysły? :confused:


(Longhorn2009) #4

Teraz benchmark wygląda poprawnie. Nadal czuć spowolnienia? 


(Maciekguta) #5

Niedługo wrócę do domu i będę testować na nieszczęsnym wiedźminie.

 

Btw. https://www.google.pl/search?q=samsung+hd103sj+hd+tune&safe=off&espv=2&biw=1920&bih=955&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjS_6CXj5TOAhUjI8AKHRoSAh0Q_AUIBigB&dpr=1#imgrc=SLGEWHSFZPbdmM%3A

 

Wszystkie benchmarki mojego dysku zaczynają się orientacyjnie w okolicach 150 Mb/s. Mój startuje od 100 Mb/s. Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane :confused:

 

Bardzo dziękuję Ci Longhorn za zaangażowanie w temacie


(IPSEN) #6

Oprócz comodo cloud antyvirus, działa dodatkowo windows defender, należy go wyłączyć bo na win10 działa jako antyvirus, widać  jego proces w menadżerze zadań. 

Dodatkowo- klawisz z logo Windows + R  wpisz: services.msc a następnie szukamy usługi->Windows Search , optymalizowanie dysków, -i we właściwościach ustawiamy: Wyłączone.

Dysk- OK


(Maciekguta) #7

 

Wyłączyłem na stałe defendera oraz podane przez Ciebie funkcje :slight_smile:

Polecasz jakiś zamiennika za Comodo, czy jest w porządku? Jestem byłym użytkownikiem avast’a, także mogę wiele wybaczyć antywirusowi i nawet nie zauważyć, że obciąża system. (btw. jest on zainstalowany na SSD, więc nie wiem co oprócz skanowania może robić na dysku na dane).

 

Proszę tylko o odpowiedź dlaczego mój dysk tak miernie wypada w bechmarku mimo poprawnej krzywej, a jego działanie w praktyce zaraz  będę testował i sprawdzę ile ładuje się przykładowy save.

 

Dziękuję bardzo za odpowiedzi :slight_smile:

 

 

Czas ładowania save’a to około 1 min, szału nie ma :confused:

Zauważyłem bardzo ciekawą rzecz, dysk nigdy nie przekracza 50% w menedżerze zadań. Czy to benchmark, czy ładowanie, zawsze poniżej 50%, może to jest problem?

EDIT : Okej, to pewnie dlatego, ze mam 2 dyski (SSD i HDD), a upośledzony windows po prostu dzieli je 50:50 :smiley:


(IPSEN) #8

Odinstaluj na próbę comodo antyvirus i zobacz jaki będzie tego efekt,może jest zaplanowane skanowanie 

Jeżeli dalej to samo to uruchom system na czystym rozruchu i zobacz jak będzie


(Maciekguta) #9

 

 

Wszystko zrobione, a efekt dalej ten sam, z tym że nie ma tych kilku sekundowych ścinek po starcie wieśka (możliwe, że te poprzednie były jakimś dziwnym trafem, zaraz będę sprawdzał jak z zainstalowanym antywirusem).

 

Czysty rozruch nic nie dał (ogólnie mam większość wyłączone), dysk w benchmarku dalej nie przekracza 100 Mb/s :confused:


(IPSEN) #10

Odłącz jeden i zobacz,dodatkowo na próbę wyłącz- Windows update i sprawdz

 

Pokaż jeszcze raz systemowy Menedżer zadań

 


(Maciekguta) #11

https://scr.hu/dOOoPy - w spoczynku.

 

Odłączyłem HDD i zrobiłem benchmark. Niestety SSD, bo ot na nim jest system.

Benchmark 1 :https://scr.hu/KWWYv7 (Zużycie 99% w MNG zadań) - Odłączony HDD.

Benchmark 2 : https://scr.hu/aOOR0g (Zużycie 50% w MNG zadań) - Podłączony HDD.

 

https://scr.hu/KWW5Y9 - tak to wygląda podczas benchmarku HDD.

 

Jak wyłączę update to wrzucę skrina, ale wątpię, żeby to pomogło, nawet w procesach się nie pokazuje ://

 

 

Pytanie, czy wystarczy wyłączyć usługę Windows Update, czy do tego wykonać jeszcze jakiś czynności, aby je wyłączyć? 


(Aciwurra 69) #12

 

Spowodowane jest tym, że nie rozróżniasz dwóch modeli dysków.


(Maciekguta) #13

 

Możesz jaśniej? Jakbyś to napisał uwzględniając mój model i ten który masz na myśli, to chyba dałbym radę zrozumieć :wink:


(Aciwurra 69) #14

Twój HD103SI to nie to samo co HD103SJ z linku z benchmarkami.


(Maciekguta) #15

I wszystko jasne, dziękuję :wink:

 

Do zamknięcia.