Witam a więc po zmianie starego hddka na ssd pod system i hdd pod resztę prędkość pobierania spadła mi z 10Mb/s na 1Mb/s. Taka niska prędkość jest wszędzie na steamie originie i na przeglądarce. Menadżer programów pokazuje mi że program pożera pełną moc ale i tak pobiera 10 razy wolniej
zapomniałem dodać że sprawdzałem na speedtest.pl i tam wychodziła prawidłowa szybkość. a na tym teście wyszła prędkość 9,5 Mb/s czyli taka jaka powwinna być
pobrałem właśnie od producenta mojej karty sieciowej (Realtek PCIe GBE Family Controller ) jakiś program do diagnostyki i tam w statystykach pisze że przez karte przechodzi koło 10Mb/s lecz na originie pobieram właśnie battlefielda gdzie pobiera się z prędkością maksymalną 1.1Mb/s a w menedżerze zadań pisze że origin zżera 9.5Mb/s. W ustawieniach origina mam ustawioną prędkość pobierania maksymalną jaka tam jest
A to nie jest tak, że mylisz jednostki i masz internet 10Mb/s a pobierasz około 1,25MB/s? Wtedy byłoby normalnie. 8 bitów to 1 bajt.
Albo pobierasz z kijowego serwera pliki. Ja pobieram przez Free Download Manager. Leci dużo szybciej niż przez przeglądarkę.
nie myle ponieważ przed wymianą dysków pobierało mi się mniej więcej 9 megabajtów na sekunde po wymianie ta prędkość spadła do 1.1 megabajta. Mam jeszcze 2 komputer i laptop i tam się pobiera normalnie mniej więcej 10 megabajtów. Na różnych speed testach pisze mi że pobieranie powinno być 9 megabajtów na sekundę a na originie steamie i internecie ta prędkość wynosi maksymalnie 1.1 mb/s. Na 100% nie mylę megabajtów z megabitami.
Co to znaczy, że wymieniłeś dysk? Instalowałeś wszystko od nowa?
Czyli “sensu” ma rację
Aby mieć 10MB to test powinien Ci pokazać ok. 80Mb/s
nie rozumiesz pobierało mi sie przed zmianą dysku 10 megabajtów na sekunde na steamie teraz mi pokazuje 1 megabajt
tak wszystko cały system windows 10 instalowałem
uprzedzając pytanie sterowniki do karty sieciowe mam wgrane chyba z 4 razy sprawdzałem
Na różnych speed testach pisze mi że pobieranie powinno być 9 megabajtów na sekundę a na originie steamie i internecie ta prędkość wynosi maksymalnie 1.1 mb/s. Na 100% nie mylę megabajtów z megabitami.
To może skrina wrzuć, bo sytuacja w której łącze ma przepustowość n megabitów na sekundę podczas robienia testu, a n/10 podczas pobierania jest raczej mało prawdopodobna. Jakiś algorytm QoS może ograniczać pasmo aby zapewnić innym użytkownikom komfortowe korzystanie z internetu, ale jak sam czegoś takiego nie włączyłeś to raczej nie powinno występować.
zanim wymieniłem dysk to te liczby mniej więcej się pokładały
No 9 Megabitów/s po lewej i 1 MegaBajt/s po prawej
dlatego mnie to bardzo dziwi ponieważ w menadżerze zadań pisze że jest okej w ustawieniach karty sieciowej tak samo a tu wszędzie pobiera maksymalnie 1 megabajt/s
no ale mnie nie rozumiecie moge przesłać screena z drugiego kompa gdzie jest 10 mb/s i pobiera sie 10mb/s
To wrzuć.
Wejdź w ustawienia->sieć…->stan->Wyświetl właściwości sieci. i wrzuć skrin.
Nazwa: | Ethernet |
---|---|
Opis: | Realtek PCIe GbE Family Controller |
Adres fizyczny (MAC): | 4c:cc:6a:cf:20:4c |
Stan: | Działa |
Maksymalna jednostka transmisji: | 1500 |
Szybkość łącza (odbieranie/przesyłanie): | 10/10 (Mbps) |
Protokół DHCP jest włączony: | Tak |
Serwery DHCP: | 192.168.0.1 |
Uzyskano dzierżawę DHCP: | piątek, 30 listopada 2018 20:09:28 |
Dzierżawa DHCP wygasa: | piątek, 30 listopada 2018 22:09:28 |
Adres IPv4: | 192.168.0.106/24 |