Niedawno formatowałem dysk i jest problem z siecią bezprzewodową. Przed wszystko grało, po mam częste skoki szybkości i siły sygnału. Czy może być to komórka siostry która też łapie sygnał z routera? Nawet jeśli, wydaje mi się, że nie powinno to obciążać sieci w tak znaczny sposób. Poza tym wcześniej było ok, a komórkę z dostępem do neta ma już od jakiegoś czasu. Jakiś rok temu pisałem w tej sprawie, bo miałem identyczny problem, który później sam się rozwiązał (dunno why), ale teraz nic się na to nie zanosi, tak samo skoki są bardziej widoczne.
Jaki system? Jakie wifi? Troszkę wiecej informacji podaj. Może sterowniki do karty sieciowej. Jak nic nie kombinowałeś z routerem to raczej nie tu będzie leżał problem. Komórka tym bardziej nie powinna przeszkadzać. Ja bym stawial na sterownika do karty sieciowej wifi. Czasem tak było a szczególnie zauważałem problem z kartami na Ralinkach RT25xx. Starsze sterowniki niekiedy były lepsze niż nowsze.
Odkopuje temat, ze względu na coraz słabszą jakość połączenia. Dane: Windows xp professional sp3, D-Link AirPlus G DWL-G510 Wireless PCI Adapter(rev.C). Sterowniki aktualizowałem i jest to samo, choć przez chwilę połączenie jakby nabrało na jakości. Czy może być to wina routera z tego względu, że jest on eksploatowany dość intensywnie? Antenki raczej nie mogę się popsuć : ) Choć identyczny problem miałem już dużo wcześniej i jakoś się to unormowało, także wadliwość sprzętu raczej bym wykluczył.
Pobierz sobie z sieci program inssider - program który pokaże ci czy w zasięgu są inne sieci bezprzewodowe na tym samym kanale na którym nadaje twój router. Jeżeli okaże się, że są to masz odpowiedź na Twoje pytanie. To właśnie one powodują twoje spowolnienie działania sieci. W celu rozwiązania problemu wejdź na router i zmień kanał na taki który jest najczystszy, łącznie z kanałami sąsiednimi.