Spadek taktowania do 0,79 GHz, powtarzający się problem

Dzień dobry.
Mam problem z Dellem 7730.
Ostatnio zauważyłem, że strasznie zamulał i powodem był spadek taktowania do 0,79GHZ.
Znalazłem rozwiązanie na stronie Della pt. „Resetowanie zegara czasu rzeczywistego (RTC) w celu odzyskania notebooka firmy Dell”
https://www.dell.com/support/kbdoc/pl-pl/000145125/szybkosc-procesora-ograniczona-do-0-79-ghz-800-mhz
Pomogło. Ale po niedługim czasie problem znowu się pojawił, co jest irytujące, żebym za każdym razem musiał przechodzić ten proces.
Co jest tego przyczyną, że tak się dzieje? Jak temu zapobiec?

Sprawdź, czy bateria pastylkowa na płycie głównej ma minimum 3V.
Jeżeli nie to konieczna jej wymiana na nową.

Takie obniżenie taktowania CPU powoduje zdecydowanie więcej usterek związanych z hardware w Dellach, ale skoro reset RTC pomaga, to pewnie będzie wina zbyt rozładowanej baterii pastylkowej.

A zwróciłeś uwagę na plan zasilania?
To, że taktowanie spada do 800 MHz jest normalne jeśli masz ustawiony plan zasilania „Zrównoważony” i twój procesor nie wykonuje w danym momencie pracy. Dzięki temu, procesor nie grzeje się niepotrzebnie i nie zużywa nadmiernej ilości energii baterii.

https://www.dell.com/support/kbdoc/pl-pl/000139695/zrównoważone-lub-profile-zasilania-dell-powodują-ograniczanie-wydajności-procesora-centralnego-przetwarzania

W profilu „Wysoka wydajność” procesor będzie utrzymywał cały czas wysokie taktowanie.

Typowe powody spadku taktowania w Dell.
Nie jest wyrywany poprawnie zasilacz.
Rozwiązanie, sprawdzić w BIOS, powinien być wykryty zasilacz i podana moc. Jeśli jest nieznany, nie będzie pełnej mocy.

Nie jest oryginalna bateria, lub jest uszkodzona.

Sprawdzić bez bateri. Odłączyć i testować czy taktowanie jest OK.

Wersja UEFI zawiera błąd, to stosunkowo częste,.czasami trzeba wgrać po zmianie baterii ponownie, bo programuje również eprom w ogniwach. Najlepiej sprawdzić czy jest nowa wersja na stronie,. wpisując Service Tag.

Błąd mechaniczny, na który pomaga wykręcę nie śrubki pod klawiaturą, po lewej stronie mnie więcej po środku, zawsze zapominam pod którą literą, i nie jestem pewien czy dotyczy akurat tego modelu.

Wreszcie, może być to usterka płyty lub procesora.

Chyba tu jest odpowiedź.
Sprawdziłem i ma 2.83V

Mało, to też może być przyczyna.

Wymieniona.
Nowa 3.26V. Na nowej od razu wystartował z normalnym taktowaniem, także chyba problem rozwiązany. Dziękuję za pomoc