Spadek wydajności komputera

Witam, od jakiegoś miesiąca mój komputer doświadcza jakiegoś dziwnego spadku wydajności. Głównie widoczne jest to w grach dajmy na przykład CS:GO, kiedy na moim sprzęcie do niedawna wyciągałem od 200 do 300 fpsów (niezależnie od mapy) aktualnie klatki potrafią spaść do nawet 90.

W innych grach wygląda to w ten sposób że nieważne ile mam klatek, w pewnym momencie rozgrywki ni z gruchy ni z pietruchy potrafią spaść do 30 i potem znowu mam 60 i tak w kółko macieju przy czym gry spotykają się (nieważne jaka) z problemem stutteringu, najzwyczajniej w świecie mi przycinają co paręnaście sekund tak jakby coś się ciągle doczytywało. (wcześniej nie miałem takiego problemu zaznaczę)

Myślałem że to może być wina dysku dlatego zrobiłem skan programem HDDTune lecz nie wykryło żadnych uszkodzonych bloków.

Zaznaczę też od razu że komputer był formatowany ponieważ myślałem że po prostu mam sporo syfu na kompie albo jakieś wirusy lecz po formacie problem nadal występuję.

Podejrzewałem temperatury które (zwłaszcza na procesorze) wydają się dziwne,

ponieważ gdy odpalę przeglądarkę na przykład to potrafią nagle skoczyć o 5-6 stopni (wydaje się dla mnie że nie powinno tak być).

To są temperatury w spoczynku, zastanawia mnie zakładka “Clocks” czy minimalny zegar procesora powinien być AŻ tak mały?

Dodam że zegary kiedy to pisze dosyć mocno skaczą, ale to chyba nie jest jakieś szczególnie dziwne, wracając do temperatur to w obciążeniu procesor ma max 40-45* a karta 65*

To mój sprzęt: Płyta główna - ASRock A320M-DGS
Procesor - AMD Ryzen 3 1200
Karta Graficzna - ZOTAC GTX 1060 AMP! Edition
Pamięć RAM - 8 GB DDR4 2400MHz
Zasilacz AKYGA AK-B1-500E 500W

Tutaj właśnie moje podejrzenia budzi zasilacz który z tego co się orientuję jest z czarnej listy, lecz czy to on może powodować problemy ze spadkami klatek i tym dziwnym zegarem CPU?

Mam nadzieje że naprowadzicie mnie na winowajcę problemu, pozdrawiam :smiley:

• Czy problem pojawił się po jakiejś większej aktualizacji systemu i/lub sterowników?
  • Nagłe chwilowe skoki temperatur są normalne, gdyż po prostu na chwilę ten procesor obciążasz. Najważniejsze aby proc się nie przegrzewał.
  • AMD adaptuje w swoich procesorach technologię Cool’n’Quiet - przy braku obciążenia poszczególne rdzenie są spowalniane a nawt wyłączane. Zamieszczona na screenie ifnormacja mówi, że gdzies w trakcie pracy zegary (nawet na krótką chwilę) spadły do 100MHz. Najwyraźniej jest to mozliwe.
  • Przeglądarki coraz częściej korzystają z ‘akceleracji sprzętowej’. Polega to na tym, że część pracy przeglądarki przerzucona jest na kartę graficzną.
  • Zasilacz - jeśli masz możliwość to sprawdź odpowiednim oprzyrządowaniem stabilnosc linii zasilających. Jeśli gdzies wartości odstają od normy to masz odpowiedź.
  • Nie lubię ASRocka :wink:

• Przeinstaluj na czysto wszelkie sterowniki jakie możesz.
  • Jeśli nie korzystasz - wywal wszelkie aplikacje UWP jakie możesz.
  1. Jedyne co zauważyłem to to że wentylator na CPU zaczął trochę głośniej chodzić. Nie było to po żadnej aktualizacji systemu.
  2. Ok.
  3. Tak, teraz sobie przypominam że w biosie jest taka opcja :slight_smile:
  4. To prawda, bawiłem się tym w Google Chrome
  5. Nie mam takiej możliwości, natomiast mogę oddać zasilacz na gwarancję żeby to sprawdzili, tak ogólnie to czytałem sobie opinię o tym zasilaczu, no i jak przystało na psu z czarnej listy nie są one najlepsze :smiley:
  6. Jednak mam tę płytę i nie zamierzam jej zmieniać (chyba że to ona jest problemem) :slight_smile:
    7 Niedawno wywalałem sterowniki karty graficznej programem DDU i na nowo je instalowałem, zaś jeśli chodzi o sterowniki do CPU to tak jak wspominałem wyżej, formatowałem system i na nowo je instalowałem (chyba że chodzi o jakieś inne sterowniki to daj znać)
  7. Jakie to są aplikację UWP, można troszeczkę jaśniej?

Korzystasz z RYZENa więc na 95% korzystasz również z Windows 10.
Przykłady:

MSN Pogoda
MSN Wiadomości
MSN Sport
Czytnik PDF
XboX
Microsoft Store
Poczta
Kalendarz
Mapy
Większość aplikacji dostępnych z Menu Start posiadających własny ‘kafelek’.

Płyta główna?
Nie musisz zmieniać :slight_smile: To, że nie lubię ASRocka nie oznacza, że robi złe płyty. To tylko i wyłącznie prywatna preferencja. Możesz śmiało zignorować :slight_smile:

Sterowniki?
W przypadku NVIDII wystarczy ściągnąć najnowsze stery. W trakcie instalacji wybierasz “Niestandardowa”. Z listy wybierasz te komponenty, których uzywasz. Ale najważniejsze - zaznaczasz okienko “WYKONAJ CZYSTĄ INSTALACJĘ”. Wtedy instalator NV wywala wszelkie śmieci związanie ze sterownikiem i wrzuca je od nowa jakby ich nigdy nie było.
Z kolei sterowniki do pozostałych rzeczy isnatluj tylko i wyłącznie wtedy, jeśli Windows ich nie znajdzie. Tutaj masz stronę ASROCKA z zestawem sterowników dla twojej płyty.

BIOS?
Warto też sprawdzić czy BIOS Twojej płyty nie wymaga aktualizacji.
Najnowsza wersja to 4.80 z 10.05.2018. Ale jeśłi nie wiesz jak się za to zabrać to poczytaj tutorial albo daj komuś do zrobienia, kto wie jak to zrobić.

Wentylacja?
Z racji pory roku jaką mamy i panujących temperatur… Zainwestuj w sprężone powietrze. 1 pojemnik kosztuje ok 15PLN ale spokojnie wystarczy. Odpinasz kompa od zasilania, zdejmujesz bok obudowy i powietrzem przedmuchujesz wszelkie wentylatory i coolery jakie masz. Nie odwracaj puszki do góry kołami bo zaczniesz miotać ciekłym azotem ;-). Ja robię to 4 razy w roku.

Odpal grę i dopiero wtedy wklej screen z HWMonitora.

Aha, dzięki za wytłumaczenie, mam wyłączone wszelakie “śmieciowe” aplikację więc już odhaczone.

Robiłem to dokładnie tak jak napisałeś, zaznaczyłem że chce czystą instalację, zaś jeśli chodzi o inne stery to Windows mówi że wszystko jest aktualne.

BIOS-u nie aktualizowałem odkąd mam kompa, czyli od coś około 8 miesięcy.

Jeśli chodzi o wentylację to mam dosyć ciasną budę ponieważ posiadam Zalmana T1 natomiast dziwne jest to że temperatury wzrosły dosłownie z dnia na dzień, wczoraj po oglądaniu jakichś filmików na YT miałem temperatury max 33 już dzisiaj 36, natomiast jestem w stanie uwierzyć że to przez wszędobylski skwar na zewnątrz. Spróbuję może wymienić pastę na procesorze i GPU zobaczymy czy przyniesie to efekt.

Proszę, tutaj screen po pograniu około godziny -

Karta graficzna miała max 66 stopni

Natomiast tutaj po pograniu około 30 minut z włączonym Afterburnerem -

HWM pokazuje, że temperatury są ok. Jeśli wierzyć czujnikom. Chociaż przekłamane są max wartości na wentylatorze.
Spadek jest od razu po włączeniu, czy po jakimś czasie?

Po jakimś czasie, tak jak widać na screenie jest 60 fps, sztywno. Jednak po jakimś czasie klatki zaczynają latać w tę i z powrotem od 30 do 60, co dziwne zawsze “lokuję” się tak jakby na 30.

Przekłamane wartości na wentylatorze, rozumiem że chodzi o GPU. No, wydaję się dla mnie że nie do końca, wentylatory karty faktycznie obracają się dosyć szybko, jest to słyszalne, jednak nie przeszkadza podczas grania na słuchawkach.

Wentylator w obudowie. Fakt, że jeden i drugi chodzi w zasadzie na max nastawach. Na procesorze zdaje się, że masz oryginalny AMD - mały, dlatego obroty takie wysokie. Można by ustawić je na ciut niższe, jak procesor nie jest obciążony.

Wentylator na PC planuję zmienić na Spartana 3 PRO jak już uporam się z moim obecnym problemem, dodatkowo wspomnę też tutaj na dole bo może nie widziałeś na górze że mam ścinki w grach - chyba się to nazywa stuttering.

Wcześniej czegoś takiego nie doświadczałem, teraz nawet w CS’ie mam te ścinki, dysk bym prawdopodobnie odhaczył ponieważ mam SSD (chociaż nigdy nie wiadomo) nadal moje główne podejrzenie kieruje mnie na ten nieszczęsny zasilacz, sam już nie wiem.

Może jeszcze takie pytanie zadam, orientuje się ktoś do ilu W powinienem mniej więcej szukać zasilacza? Ten Akyga ma niby napisane 500W jednakże gdy sprawdziłem linię 12V to jest tam 252W co jednak wydaję się dla mnie za małą mocą.

Wiem że są PSU kalkulatory które podliczają całą moc używaną przez komputer, jednak gdy sprawdziłem sobie na jednej z takich stron ilu watowego zasilacza potrzebuję strona podała mi że 323W co wydaję się dla mnie jednak za małą ilością. Co sądzicie?

Tutaj jest o tym zasilaczu:

Wymień Pastę na Procesorze, jak i na Karcie Graficznej…

Nie rozumiem co ma mi dać wymiana pasty na procesorze czy też karcie skoro temperatury mam w porządku, ale i tak czy siak miałem to w planach.

V-sync masz włączony w Wiedźminie? Jeżeli spada do równych 30 to może być to właśnie nim spowodowane. Doradzałbym też wyłączyć wszelkiego rodzaju oszczędzanie energii, bo to również potrafi ubijać mocno wydajność. Sprawdziłbym RAM, bo piszesz tutaj o doczytywaniu się “czegoś”. Jeżeli masz zrobiony update Windowsa 10 do 1803 to być może jesteś jedną z osób, których dotknął problem spadku wydajności.

Nie doradzajcie żadnych kombinacji z temperaturami, bo ewidentnie nie jest to ten problem.

Zasilacz masz wystarczający jeżeli chodzi o ilość potrzebnej energii do tego zestawu, ale doradzałbym wymianę na coś “godnego”. Jeżeli masz w planach jakąś rozbudowę, a nie chcesz też płacić kroci za zasilacz to zainteresuj się tym:

Choć dalej nie wiem czy to wina zasilacza skoro problem jest od około miesiąca, czyli od wydania felernej łatki 1803.

Próbowałem z V-syncem i bez, pozytywny efekt przynosi co ciekawe zablokowanie klatek na 30, wtedy klatki już nie spadają, natomiast nadal występuje nieprzyjemny stuttering. Co do zasilania to nieważne czy dam na “Zrównoważony” czy też na “Maksymalną Wydajność” problem jest ten sam.

To znaczy ten problem nie wystąpił po żadnej aktualizacji tak naprawdę. Problem pojawił się nawet nie z dnia na dzień lecz z godziny na godzinę, co mnie bardzo właśnie zdziwiło.

Jak dokładnie mam sprawdzić RAM? Bo dokładnie tego nie rozumiem.

Jesteś przekonany że 252W wystarczają do tego zestawu? Bo w końcu tyle ma ten zasilacz na linii 12V. Po przeliczeniu na kalkulatorze od be-quiet wyszło mi jednak trochę więcej więc wolałbym się upewnić.

Czemu patrzysz tylko na linię 12V? Kalkulator podaje jaki masz mieć zasilacz, a nie ile potrzebuje GPU. Przy zbyt słabym zasilaczu miałbyś BSODy, freezy, restarty czy nagłe wyłączenia. To nie tu leży problem.

RAM sprawdzisz programem MEMtest

Wole się od razu spytać żeby nie narobić nic, mam zgrać obraz iso tego memtestu na powiedzmy np pendrive i potem odpalić przy uruchomieniu komputera tak?