Witam. Moim problemem od jakiegoś czasu są znaczące spadki FPS w grach takich jak Assassin’s Creed, Mirror’s Edge czy Portal 2, które nie są zbyt wymagające, a mimo to potrafią na moim PC przyciąć. Oczywiście nie tnie się cały czas, natomiast następują czasami dziwne spadki FPS lub ostre przycinki (to się tyczy Mirror’s Edge w niektórych “nerwowych” sytuacjach podczas rozgrywki i, nie, PhysX nie ma tu nic do rzeczy). Ogólnie to mam wrażenie, że gry na moim komputerze działają o połowę gorzej niż powinny. Przeinstalowywałem system i dalej jest to samo. Starałem się odkurzyć kompa, ale niestety nie udało mi się ściągnąć radiatora z procesora, co uniemożliwiło dogłębne jego wyczyszczenie. Odkurzanie było raczej powierzchowne, z tym że i tak wystąpiły mi po nim artefakty w grze i się wystraszyłem, więc nie zamierzam w najbliższym czasie tego powtarzać. Ok, podaję konfig:
Płyta główna : ASUS M4A77T
Procesor : AMD Phenom II X4 Black Edition 955, 3200 MHz (niepodkręcany) [chłodzenie BOX]
Karta graficzna : ASUS ATI Radeon HD 5770 1 GB GDDR5, 128 Bit
RAM : 2 x Kingston 2 GB DDR3
Dysk : Seagate 1 TB
Zasilacz : Modecom Feel 500W (pewnie teraz większość z was uczyni z niego winowajcę, ale proszę sobie darować, to nie jest zły zasilacz na mój niepodkręcany nigdy sprzęt, proszę również nie pisać “zmień zasilacz”, ponieważ nie mam kasy na takie cuda)
System : Windows 7 Ultimate 64 Bit
Jeśli chodzi o wskazywanie przyczyny tego spadku wydajności, to ja bym powiedział, że to procesor. Grając w Assassin’s Creed zmieniałem rozdzielczość na najniższą z możliwych (640x480) i FPS był nadal taki sam (30-45 FPS w zaludnionych i zapełnionych różnymi przedmiotami, budynkami miejscach; co dziwne, przy 30 FPS gra powinna wyglądać tak płynnie jak na 60, z tym że u mnie wcale tak nie jest i dyskomfort jest ogromny, zwłaszcza że to dość stara gra i aż wstyd, żeby mi przycinała). Zmieniałem również sterowniki do karty graficznej (starsze, najnowsze etc.), aktualizowałem BIOS, przemieniałem kości pamięci do innych slotów (już chyba w akcie desperacji) i wciąż nic się nie zmieniło. Jak już wspomniałem, reinstalowałem system, a więc żaden wirus czy zaśmiecenie dysku nie wchodzi w grę.
Jeszcze podam temperatury:
CPU : idle - 40 st. C / stres (ale nie 100% użycia) - 58-60 st.
GPU : idle - 44 st. C / stres - 66-70 st. C
Liczę na pomoc.