Witam, od jakiegoś czasu zauważyłem spadek wydajności w grach.
Widać to po zmniejszonej ilości FPSów, oraz przede wszystkim po tym, że używając programu OBS Studio, nagranie (jak i podgląd programu na drugim monitorze) strasznie laguje. Widoczne są ścięcia, jakby program gubił klatki, a tak nie jest, ponieważ pisałem w tej sprawie na forum OBS, kazali mi wysłać log z programu i zawarte w nim informacje mówią, że program wyświetla 99,9% klatek, więc nie tutaj leży przyczyna.
Zmieniłem kartę grafiki z GTX 970 na RTX 2060 - wciąż to samo. Jakiś czas temu siadł mi dysk SSD, więc ostatnio zakupiłem nowy, świeżo wszystko na nim jest nagrane, problem wciąż występuje.
Cała specyfikacja:
i7 6700k
RTX 2060
Asus 170p
Kingston hyperx 16 GB
Proszę drogich forumowiczów o pomoc w poszukiwaniu spadku wydajności, na wszelkie pytania chętnie odpowiem, wszelkie dalsze informacje podam, screeny z programów itp itd.
Aktualnie sprawdzałem w grze Overwatch, Apex Legends, Battlefield V i Antem.
Tak.
Enkoder NVENC, format nagrywania mp4, wysokie ustawienia, średni rozmiar pliku. Używam automatycznego kreatora ustawień, ale gdy sam kombinuje to jest tak samo. Wcześniej było zawsze wszystko dobrze, problem zaczął pojawiać się październik/listopad.
Sterowniki najnowsze, próbowałem też na starszych, bardzo starych, nowszych, ogólnie różnych, bez zmian.
Problem zaczął się w październiku/listopadzie 2018, od tego czasu zmieniłem kartę grafiki z GTX 970 na RTX 2060, oraz dyski. Postawiłem system na nowym SSD BX500 i wymieniłem HDD też na nowy, bo stary już miał problemy z odczytem i zapisem danych. Myślałem, że to właśnie dysk HDD jest problemem, ale zmiana nic nie wniosła…
głupie pytanie:
czy w grach jest 100% obciążenie procka, czy grafiki?
Może karta “ciągnie” cała moc procka i programowi do nagrywania niewiele zostaje?
Ogólnie używam enkodera NVENC, więc program powinien pobierać moc z karty graficznej.
W Apex Legend zablokowałem sobie klatki na 60 i wtedy karta chodzi na 80%, procek gdzieś na 50%, program się nie tnie, bo mam włączone odświeżanie ekranu na 60 i v-sync również na 60 i wtedy nagranie się nie tnie.
Ale wiadomo, że chciałbym, aby tych klatek było więcej niż 60, więc takie rozwiązanie średnio mi pasuje.
w Overwatch taki zabieg nic nie daje.
Program ssie niewielki %, wcześniej na GTX 970 wszystko działało dobrze, problem pojawił się w październiku znikąd, zmieniłem kartę, bo tak się przymierzałem, więc wina nie leży na pewno tutaj.
W takim razie poinstruuj mnie, co mam zrobić, bo jak na razie niewiele wniosłeś do tematu…
Na górze Ci odpisałem, że OBS niewiele korzysta z zasobów.
Karta grafiki TYLKO w Overwatch pokazuje mi się na 0% użycia.
Reszta gier pokazywana jest normalnie, jeśli nie zablokuje licznika klatek jest to 99%.
Podstawą jest zobaczenie czy i jak wygląda obciążenie całego zestawu w momencie ścinki procesor+ram+gpu+dysk. Jest to potrzebne żeby ustalić, czy problem jest w sprzęcie (wąskie gardło), czy w oprogramowaniu. To, że napisałeś ile masz średnio % i że niewiele korzysta jest o kant…rozbić, byt ogólne.
Na chwile obecną “problem” widzę w zbyt wysokich ustawieniach / karcie. Być może ustawiłeś “ultra” i 60 fps przy 80% jest jej limitem (dodając dodatkowe kilka procent na program, bo na dobrą sprawę czy i ile obciąża nie wiemy dokładnie…).
Problem występuje na ustawieniach low jak i na ultra czy epickich.
Zarówno w nowych grach jak i tych starszych, które powinny chodzić z palcem w…
Jak napisałem, problem zaczął się w październiku/listopadzie ubiegłego roku, wcześniej Overwatch chodził mi normalnie na ustawieniach Ultra na GTX 970 i nie było ŻADNYCH problemów, później zaczęły się owe ścinki i po zmianie na RTX 2060 nie ustąpiły.
Proszę bardzo, pierwszy link pokazuje użycie, gdy gra działa bez żadnych limitów, na ustawieniach max mam 80-140 fpsy.
Na 99% występuje problem po stronie procesora, gdyż ograniczenie klatek niweluje problem.
Na screenie jest pokazane użycie CPU 100%, A jeśli w grze procesor jest utylizowany w 100% będą pojawiać się lagi i mikrozacięcia. Problem można rozwiązać na kilka sposobów:
-włączenie framelimitera lub VSYNC
-wymiana CPU na mocniejszy lub jego podkręcenie.