Spadek wydajności w grach

cześć. ostatnio mam problem z wydajnością w co niektórych grach np Batman Arkham Knight albo Horizon Zero Dawn. z początku miałem w Batmanie ponad 60 fps na pewno, a w Horizon ponad 40 stałe, a teraz zwykle jest w batmanie jakieś 30 w spadkach do 20 w horizon tak samo.
sytuacja wygląda tak że nie raz wystarczy zresetować komputer żeby znowu było dobrze. no cóż nie wiem już sam od czego to zależy że raz jest dobrze a raz źle próbowałem niemal wszystkiego oprócz formatu ale to ostateczność. sterowniki do karty najnowsze do płyty też ogólnie rzecz biorąc problem nie może leżeć w sterownikach ponieważ próbowałem i starszych wersji jednak nic z tego. jeśli macie jakieś pomysły byłbym wdzięczny :slight_smile:

Komputer
Grafika - Geforce Gtx 1050 TI 4gb
procesor - AMD Ryzen 5 2600
RAM - 16gb 3000MHz DDR4
Płyta główna - B450 aorus elite
Zasilacz - SilentiumPC Elementum E2 450W
Dysk - SSD 240gb i HDD 500gb
windows 10 pro aktualizacja 2004 z czego na starszej również był ten problem.
Temperatury również są w porządku więc pomijając je.

Często w niektórych grach są problemu i gra jest nie zoptymalizowana źle napisana/port gry na odwal sie z konsoli itd.
Horizon i Batman to te dwa ciężkie przypadki no jeszcze stary Crysis.
Ogólnie Horizon ma mocne wymagania + słaba optymalizacja to już w ogóle za dużo jak na twojego kompa. I granie w takie gry zajeżdża twoją grafikę bo grafika będzie żyłowana na 100% a i tak może 60% z wymogów uciągnie.
https://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2020-horizon-zero-dawn-pc-tech-review

Czasem też instalacja najnowszych sterowników rozwiązuje jakieś tam problemy w pojedynczych tytułach info zazwyczaj opisane w liście zmian pod aktualizacją/pobraniem sterowników.

okej. zrozumiałbym gdybym tak cały czas miał ale jak napisałem wcześniej tak nie było i czasami wystarczy zresetować komputer żeby znowu było dobrze. sterowniki instalowałem nowsze jak i starsze.

Kiedy gra zacznie zwalniać, to sprawdź zużycie RAM. Co prawda masz go zapas, ale może coś ci w tle go zjada i system zaczyna korzystać z pliku wymiany (swap) na dysku.

dosłownie 45% ram jest zużywane przy Batmanie. gra nie zwalnia po jakimś czasie tylko od razu po włączeniu chodzi źle i nie raz wystarczy po prostu komputer wyłączyć i włączyć żeby było ok.

Nie grzeje się?

nie. temperatury są w normie

… a ile wynosi u Ciebie norma? Bo już widziałem ludzi, którzy procki nax 65 stopni grzali do 80-90 i było w normie w ich ocenie. :slight_smile:

w spoczynku 39 stopni a podczas gry 53 zresztą, niedawno wymieniałem paste