Spadki do 0FPS w grach

Witam. Od kilku dni mam problem ze spadkami do 0 fps w grach. Jest to Minecraft, Rainbow six siege. Problem wygląda tak, ze gdy gram w minecrafta na pvp 1v1 jak kogos zabije mam ścine do 0FPS na 2 sekundy. W Rainbow six siege mam normalnie po 70-90 fps zalezy od miejsca ale co chwile dostaje spadki do 0FPS ktora trwa nawet do 10 sekund. Problem jest uciazliwy. Temperatury GPU I CPU w normie. Wynik dysku Jest w moim innym temacie. Próbowałem dociskać kable, zmieniac ustawienia itp.
Nie wiem w czym rzecz, dlatego proszę o pomoc. Czy to moze byc problem zakurzonego komputera? Czy format coś pomoże? Specyfikacja komputera:

• Procesor Phenom II X4 975
  • Ram 8GB
  • Grafika Nvidia GTX 1650 4gb
  • Płyta GA-890FXA-UD5

Czy takie zachowanie obserwujesz tylko w grach? Czy system pracuje normalnie?

Jaki dysk? HDD czy SSD?

Tylko w grach. System jest na dysku SSD a gry na HDD

Indeksowanie?

Problem występuje tylko w grach online? Odpal coś co nie wymaga połączenia z netem i zobacz czy nadal przycina.

Oprócz powyższych, możesz spróbować z opcją „Pamięć podręczna jednostki cieniowania” w panelu NVIDII. Potestuj - jeśli była włączona to wyłącz. Jeśli była wyłączona to włącz.

Czy jeśli obniżysz jakość grafiki (tekstur itp.) to czy jest jakaś różnica?

Gry działałyby ci znacznie sprawniej gdybyś instalował je na SSD.

Jeśli sprzęt jest mocno zakurzony to dobrze byłoby doprowadzić go do porządku.

Wyłącz wszystkie funkcje pozwalające na throttling, czyli to pewnie będzie w przypadku tego procesora Cool 'n’Quiet i testuj.