Witam … mam problem z CS 1.6 otóż w akcji mam spadki FPS z 100 do 20 co bardzo wpływa na płynność gry i nie idzie ugrać ;/ spadki występują w takich sytuacjach jak:
-15 osób na respie
-gdy patrze na smoke
-na niektórych mapach w których jest deszcz
parametry komputera :
Procesor Intel core i5 7th 3.1 Ghz
Karta Graficzna : Nividia GeForce 930MX 2GB
8GB ram ddr4
dziwne bo spadki takie mam tylko w cs , gram również w GTA V to nie mam takiego problemu i gra chodzi płynnie na wysokich/B.wysokich ustawieniach graficznych.
stery aktualizowane na bieżąco
dysk co tydzien defragmentowany
system czyszczony co odpalenie laptopa poprzez CCleaner i Advance systemcare12
już nie mam głowy , ktoś pomoże z tym problemem ?
- Ctr+al+del i w włączonym menadżerem wejdź w grę, spadku alt+tab i print screen z wykresami wydajności (tak, masz taką zagładę z obciążeniem procka, ram w formie ładnego wykresu liniowego). Na koniec wrzuć na forum.
Na chwilę obecną wygląda tak jakby CPU/GPU się dławiło w obliczeniach w przypadku dużej ilości danych.
Trudno powiedzieć co jest słabsze, nie podałeś wersji procka dokładnej, ale 930 MX, to zostało zdeklasowane w zeszłym roku przez … integry AMD w laptopach (i desktopach też;P)
to jest Screen z Menedżera podczas gry gdy mialem 15-20fps
tak jakby karta graficzna Intela działała zamiast Nividii … czy się mylę ?
No właśnie to jest dziwne, bo na Integrze Intela byś 100 FPS nie uciągnął, to mx 930 raczej.
Możesz sprawdzić która jest przez grę wykrywana?
Druga rzecz mnie niepokoi: dlaczego masz cały czas 100% obłożenie dysku…
pzreciez RAM jest prawie czysty i nie potrzeba swapować, a nawet można by część danych trzymać. Masz live CD lub możliwość wyłączenia wszystkiego i zrobienia wykresu HD TUNe, stan dysku i odczyty?
Może to problem z jakimś doczytywaniem tekstur z hdd.
teraz tak , przez przypadek ogarnąłem wystarczyło koligacje zmienić na jeden procesor , i znowu na 4 , i juz nie występuje taki problem O.O tylko muszę to robić za każdym razem jak włączę cs
huh?
Z drugiej strony możliwe, jeżeli nie masz patha z nowszą wersją na wielordzeniowe lub jest skopany, to może tak być.
nie mogę znaleźć żadnego patcha na wersje wielordzeniowe , a gra chodzi płynnie nawet jak nic nie zmieniam tylko wejdę w koligacje i po prostu nacisnę “ok” żeby wczytało wszystkie rdzenie
Znaczy tak, z tymi pathami chodziło mi o build, uaktualnienia, czy masz w najwyższej dostępnejw ersji?
Druga sprawa, to tu jest temat o ustawieniu multi cores, może z tym obejdzie się bez kombinowania w windzie https://www.overclock.net/forum/78-pc-gaming/877061-can-counter-strike-use-2-more-cores.html
proponuje reinstalacje gry.czy gra jest z steam czy non steam
Gra jest NS, reinstalacja nic nie daje
parametry startowe nic nie dały , wyczytałem w tym poście że tak stara gra jak CS 1.6 nie używa multithreading, wiec nie mam pojęcia natomiast wersje cs mam aktualną
Gra non steam jest nielegalna i myślę ,że na tym można zakończyć wątek. Gry z nieoficjalnych źródeł zawsze są gorzej wspierane i niepewne.
Tu bym polemizował, jeżeli ktoś ma zakupioną legalnie kopię i wgrywa jakiegoś cracka żeby grać np. w pociągu bez dostępu do neta, to narusza umowę licencyjną, ale nie dopuszcza się kradzieży (czyli popularnie piractwa). Nawet nie wiem czy kiedykolwiek w RP o cos takiego była sprawa wytoczna
Regulamin forum mówi jasno co należy robić w kwestii używania czy promowania nielegalnego oprogramowania na forum. Nie ma co dyskutować na temat kwestii prawnych bo to nie one są tutaj powodem do zaprzestania dyskusji.
Oczywiście, i tu nie się całkowicie zgadzam. Temat do zamknięcia.
PS
Sprawa natomiast ciekawsza z nabytym legalnie programem po złamaniu zabezpieczeń. Formalnie nie wyrządzasz szkody majątkowej, nie rozpowszechniach. Kluczowe w takim wypadku byłoby zapoznanie się z licencją, czy przewiduje taki przypadek “modyfikacji” i dotarcie do orzecznictwa sądów (nie ma charakteru wiążącego, ale jest to sugestia dla kolejnych) Patrząc na polski YouTube tysiące youtuberów za edycję pliku “settings” w notatniku powinno pójść siedzieć. Pytanie jeszcze lepsze: jak z legalnością ma się ręczna edycja rejestru Windowsa .
A czytałeś kodeks karny czy chociaż zapiski licencyjne wspomnianego oprogramowania czy tak po prostu pleciesz co ślina przyniesie na język?
Nie ma znaczenia czy masz dwadzieścia zakupionych licencji “gdzieś tam”. Jeśli korzystasz z nielegalnej kopi to jest ona nielegalna.
Zależy od tytułu ale edycja ustawień raczej nie podlega pod złamanie postanowień licencyjnych.
Wersje Non-steam są nielegalne koniec kropka. Tak mówią zapisy licencyjne, a omijanie zabezpieczeń w postaci cracka to ich łamanie co w konsekwencji jest łamaniem prawa. Dla mnie koniec tematu.
Kup oryginalnego CS 1.6 lub graj w darmowego już CS:GO.
wczoraj zakupiłem wersję Steam , ta sama sytuacja , co prawda nie tak źle ale ze 130FPS spadają do 80 już przy 8 graczach na respie, cs go również mam , tam trzymają cały czas 110-120FPS
930 MX demonem wydajności to nie jest, a CS 1.6 to dziad bez dobrej optymalizacji na nowych sprzętach. Problemy ze smoke były chyba odkąd pamiętam i każdemu zjadało tam klatki. Ogólnie masz wynik dobry. Możesz ewentualnie w ustawieniach Nvidii wymusić używanie 930MX
u ustawieniach Nvidia mam właśnie tak ustawione żeby globalnie włączało MX , wiec chyba już tutaj nic nie poradzę , muszę tak żyć , ale dziwi mnie to ze np w gtaV mam stałe 60FPS:P a w takiej starej grze nie mogę utrzymać stałych tylko jak się coś dzieje to są drastycznie widoczne spadki