W nvidia nie widzę niczego dziwnego, wszędzie się wyświetla moja karta. Sterowniki nawet ostatnio odinstalowywałem DDU i reinstallowałem starsze ale nie czuję różnicy
W jakich grach? Na jakich ustawieniach, czy w międzyczasie były aktualizacje tych gier?
Bo jeżeli chodzi Ci np. o CSGO, Apaxy i inne Fortinite, to one są dość często aktualizowane i to nierzadko rozwala optymalizacje.
Ogólnie gram wlasnie CSGO, fortnite i mam normalne 180 fps , i spadaja co chwile do 70 podczas jakichs zwykłych strzalow
Problem jest w losowych momentach, własnie najczęściej podczas strzałów. Klatki spadają po prostu z zablokowanych 180 do 50, tak że kompletnie nie da się grać. Może to wina aktualizacji, ale jak oglądam benchmarki, które są po aktualizacjach w grach, w których widzę problem to ludzie mają stałe klatki, na pewno nie spadają im podczas tak prostej rzeczy jak jakieś strzały. Nawet w LOLu odnotowałem, że fpsy spadają do 130/ nawet czasem czuje lekkie ścinki, mimo, że kiedyś było spokojne 200.
A jaki masz zasilacz?
SilentiumPC Vero L3 600w
A nie podczas np. 5 graczy na ekranie lub granatów dymnych? Bo to akurat znane przypadki.
Nie, na gówno kompach spokojnie w każdej sytuacji CS się trzyma na 100+ FPS
Zobacz moment wejścia w dym ze 100-150 fps masz spadek do 30, przy średnich 111 w grze. Niektóre akcje są zabugowane i tyle.
cl_threaded_bone_setup 1 - działa? boost fps? test komendy w CS:GO - YouTube
Nie porównuj benchmarku z grą jak nie wiesz, na benchmarku jest tam kilka (kilkanaście?) smoków na siebie nałożonych, w grze nieraz o 20 nie spadnie.
Ok, ale problem nie jest tylko w CS-ie więc to nie o to chodzi
Cześć, nagrałem afterburnerem krótki gameplay z FN. Mimo to że jest to tryb kreatywny (gdzie klatki są jeszcze dużo lepsze niż w normalnym meczu) i najniższe ustawienia jakie da się ustawić w grze, co chwile były spadki do 70fps (czasem nawet większe), tak, że niemal nie dało się ruszać. Jak ktoś miałby 5 minut czasu żeby obejrzeć i napisać czy coś widać to byłbym bardzo wdzięczny no bo jak napisałem, po prostu nie czuć żadnej przyjemności z gry.
Gdzie to jest na filmiku (czas), kawałek obejrzałem, ale nie widzę tych nagminnych spadków.
W prawym górnym rogu w miarę widać (czasem się rozmazuje przez jakość filmu ale spokojnie można zauważyć), już od samego początku co kilka sekund widać że klatki spadają do 70 klatek a czasami jeszcze mniejszych
Na 1.20 chyba najbardziej intensywnie widać jak występują
A próbowałeś na sztywno ustawić np. 144 fps(Czy ile tam masz odświeżania w monitorze) przez RivaTuner? Bo NVIDIA od około roku nie potrafi za bardzo dorobić sterowników, proponuje sprawdzić 472.12, 471.96, 471.68 i 442.74(Te niby często zalecają na forum NVIDII w przypadku problemów, bo niby najstabilniejsze i pamiętaj by usuwać wszystko razem z Physx przez DDU oczywiście w trybe awaryjnym Windowsa). Do tego sprawdź czy zmiana Rendering Mode na DirectX12 lub Performance(Lub DX11 jeśli już używasz Performance) coś zmieni.
Reinstallowałem na starsze, ale spróbuje na te co napisałeś. Generalnie wydaje mi sie że to przez procesor, widzę nawet w menadżerze zadań, że jak mam odpalonego juz nawet przykladowego fortnite to mam nieraz po 100% obciążenia
Może tak być, ale I5 10400 nie jest znowu taka słaba. A robiłeś OOCT, czy tam nie ma zrzutu zegara przez przegrzanie?
zaraz spróbuje
No tylko zobacz wyniki tak po 20 minut, bo po 30 sekundach nie ma sensu…