Spadki fps oraz brak wydajności (bardzo dobry komputer)

Witam.
Mam problem.
Zakupiłem komputer :

Procesor :AMD Ryzen 7 2700 Eight-Core Processor, 3200 MHz, Rdzenie: 8, Procesory logiczne: 16
Płyta : Asrock b450M Pro4
Ram : 16 gb ramu
Dysk : Adata ssd 512 gb
Karta Graficzna : rtx 2060 super 6gb
Monitor : Msi mag241c (144hz)

1 - szy problem polega na tym że w grze cs:go gdzie przy moich podzespołach ludzie mają po 300 fps
a u mnie wygląda tak od 300-200. Nie denerwował bym się tym bo na takich fps da się grać , ale u mnie nie
bo jest totalny brak płynnośći , ekran tak szarpie ( z wyłączonym freesync). W minecraft jest inaczej w grze mam 1000 fps ale jak zaczynam grać przez 15 minut tak mi ekranem szarpie i brak płynnośći czuje się jakbym grał na 30 klatkach . Potem jest ok i to jest też bez freesync. Jak odpale freesync to w wszystkich grach jest ok , płynność ok , klatkami nie szarpie. I to się dzieje na pełnym oknie (full screan) Ale do niektórych gier freesync się nie nadaje. Probowałem wszystkiego zrobienie czy nie mam na dysku bad sectorów , zmieniłem nawet karte z radeon rx 5800 xt na rtx 2060 super.
Jedyne czego nie sprawdzałem bo nie umiem czy mój procesor się nie przegrzewa. Bo czasem komputer tak piszczy dziwnie . Za każdą pomoc dziękuje pozdrawiam

Pomocy ;//

OCCT, AIDA64, HWInfo. Ściągasz, instalujesz, uruchamiasz i testujesz.

Wiesz, to nie jest forum medyczne, ale jeżeli na monitoże 144hz widzisz tragiczną różnice pomiędzy 300 i 200 fps, to problem może nie leżeć w sprzęcie a przemećzeniu wzroku.

Na jakich ustawieniach, mi wygląda na ~150 FHD.

Kolejna sprawa jaki zegar RAM dla Ryzenów ma znaczenie.

Jeszcze następna sprawa, wrzuć filmik z tymi 300 FPS., bo obstawiam, że możesz porównywać sie np. do kręconego procesora do 4.0.

A nie możesz włączyć v-sync i ustawić stałego trybu np. 1920x1080 60Hz w grach bardziej wymagających i 1920x1080 144Hz w tych mniej wymagających?

po co ci 300 fps na monitorze co wyświetla 144fps…
Czy taki bardzo dobry komputer…

Adata jedne z najbardziej wadliwych dysków tylko liczyć miechy kiedy kontrolel padnie…
Grafika z jakiej firmy?? Jak gigabyte to pewnie felerna sztuka z lipnym chłodzeniem co jest w tej firmie dość często spotykane.

Trzeba sprawdzić programem w grze jak sie zachowuje pc(parametry) oraz lub puścić w stresie komputer i sprawdzić dysk.