Spadki FPS, Skoki Taktowania oraz napięcia na procesorze?

Witam. Nie ukrywam że trafiłem tu po dość nieprzyjemnych doświadczeniach z serwisem X-KOM i niestety muszę sam zdiagnozować usterkę w swoim PC gdyż diagnozowanie sprzętu przez serwis X-KOM to jakaś paranoja i totalny brak profesjonalizmu. Z góry przepraszam za brak “profesjonalnego” języka.
Do rzeczy. Około roku temu zakupiłem zestaw komputerowy. Po około 6 miesiącach stabilnej pracy pojawiły się problemy. Zauważyłem że komputer miewa skoki prędkości tzn. Podczas pracy aplikacji w tym przypadku CS-GO nagle pojawiały się spadki FPS z 300 do około 30 … co totalnie uniemożliwia robienie czegokolwiek na komputerze. Po zweryfikowaniu tego co się dzieje za pomocą CPU-Z okazało się że sprzęt po prostu wariuje taktowanie skacze z 4400 MHz do 799 MHz podobnie jak napięcie 0d 0.050 V - 1.280 V. Po wystąpieniu takiej usterki i zrestartowaniu komputera bywa że przez kolejną godzinę jest stabilny lub od początku utrzymuje się taktowanie na poziomie 800 MHz (nie skacze) bez względu na włączenie jakiejkolwiek aplikacji.

Sprzęt był odsyłany do serwisu już 3-krotnie za każdym razem z tym samym problemem i zdjęciami oraz filmami dokumentującymi co się dzieje:

1. Nie stwierdzono usterki (Sprzęt przeszedł testy obciążeniowe)
  2. Stwierdzono usterkę płyty głównej (naprawa w serwisie producenta) - Naprawa nic nie dała. Usterka wystąpiła ponownie po 3 dniach użytkowania.
    3 Nie stwierdzono usterki
    Specyfikacja sprzętu:

Systemowe Microsoft Windows 8.1 PL 32bit/64bit BOX

Obudowa ATX/BTX Fractal Design Define R5 Black Pearl Window USB 3.0

Chłodzenie do procesora Be Quiet Shadow Rock 2

Procesory Core i7 (1150) Intel i7-4790K 4.00GHz 8MB BOX

Płyty główne Socket 1150 MSI Z97 GAMING 7 (Z97 3xPCI-E DDR3)

Pamięć DDR3 HyperX 16GB 2400MHz Savage CL11 (2x8192)

Zasilacz komputerowy Be Quiet 650W Power Zone BOX

Karta graficzna PCI-E MSI GeForce GTX980 4096MB 256bit GAMING
Dysk SSD Kingstone

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

Na początek wyłącz wszystkie oszczędzacze energii w BIOSie, w szczególności speedstep (EIST) i C1E i powiedz co się dzieje z taktowaniem.

Tam prowadził mnie internet kiedy pierwszy raz wystąpiła usterka. Efekt był identyczny zarówno przy wyłączonych jak i przy włączonych opcjach. Bez zmian :/.

Tak czy inaczej wyłącz, krok nr 2 to aktualizacja biosu, tutaj odsyłam do witryny producenta płyty głównej:

https://www.msi.com/Motherboard/support/Z97-GAMING-7.html#down-bios

Bios zaktualizowany do najnowszego. Niestety nadal bez zmian. 3-4 godziny chodzi w miarę stabilnie i nagle wskakuje na Multiplier x8 i 800MHz mimo pracy aplikacji. Wczoraj zapuściłem Benchmark Online i oto wyniki 

BENCHMARK_11.jpg

BENCHMARK_22.jpg

BENCHMARK_33.jpg

Jeżeli po aktualizacji biosu i wyłączeniu EIST problem dalej występuje, to ewidentnie jest to jakaś usterka sprzętowa.

Męcz x-kom niech doprowadzą sprzęt do stanu używalności, bo sporo za niego zapłaciłeś.

No i tak ich właśnie męczę tylko Oni nie potrafią zrozumieć że ta usterka nie jest stała i to że komputer przejdzie testy obciążeniowe nie oznacza że jest sprawny :/ 

I jeszcze jedno pytanie czy coś poza C1E oraz EIST powinno być wyłączone w BIOS-ie ? 

Możesz wysłać płytę główną na gwarancję do producenta.

Raczej nie.