Spadki fps w różnych grach na laptopie

Nie masz jakiś syfów w tle ?

Prawie wszystkio działające w tle powyłączałem

Spadki mam we wszystkich grach online i ofline. W grach ofline nawet jak wyłącze internet mam spadki fps

Musisz sprawdzić, co się działo z systemem sprzed tych dwóch tygodni, kiedy zaczęły się te spadki.
Instalacja jakiegoś programu, instalacja jakichś aktualizacji, jakieś aktualizacje sterowników i tym podobne.
Możesz to sprawdzić w “historii niezawodności”, czy nie pojawiają się tam jakieś wykrzykniki i tym podobne w okolicach, kiedy zaczęły się te spadki.
Przywróć system do dnia z przed na przykład trzech tygodni z punktu odzyskiwania.
Sprawdź, czy nie masz uruchomionych jakichś "nieznanych " procesów w menedrzeże zadań.
Trzeba byłoby sprawdzić też system na okoliczność jakichś wirusów.

po tej aktualizacji chyba zaczeły sie te spadki

Ale jak powyłączalem z 10 jakis procesow w menadzer zadań to nie mam spadków fps.

Szczęście że nie było ostrzeżenia, że system się uruchomi ponownie w ciągu minuty.

I raczej zamykanie na ślepo procesów systemowych tak się może zakończyć jak z powodzeniem zostanie ubity.

znaczy jeszcze występują spadki ale to tak co 3 minuty
takie z 170 fps tak do 60 lub 70

To wygląda na chwilowe bardzo mocne obciążenie procesora.
Więc kiedy będą te spadki to trzeba sprawdzić w menedżerze zadań, który proces powoduje taki wzrost.
Daj tutaj screena procesów, może są jakieś podejrzane.
Poza tym sprawdź jeszcze tutaj jak wygląda sprawa niezawodności systemu.
https://www.poradykomputerowe.pl/windows-10/jak-przeprowadzic-ocene-przebiegu-niezawodnosci-windows-10.html
Masz sporo aktualizacji sterowników - nic nie instalowało się w pobliżu tego czasu, kiedy nastały spadki?
Aktualizację Net Framework możesz na próbę odinstalować, jednak ja raczej nie podejrzewam, aby ona robiła te spadki…

czasami ten menadzer okien pulpitu wzrasta do 30%

Tutaj nie widać nic niepokojącego.
Gry na pewno odpalają ci się na dedykowanej karcie a nie na zintegrowanej?
Coś ostatnio Microsoft znowu namieszał w aktualizacjach, może jednak któraś coś miesza.
Sprawdzałeś pamięć?
Nie ciekawie wygląda jednak według mnie temperatura dysku.
Jak pograsz i wzrasta temperatura całego układu, to może dysk dostaje jeszcze wyższą…
Sprawdź jak dłużej pograsz, czy nie wzrasta jeszcze bardziej.
Może jeszcze ktoś zaproponuje coś sprawdzić, bo raczej trudno dojść na odległość przyczyny.
Piszesz, że “wszystko” masz powyłączane, może więc wyłączyłeś coś, co jednak powinno być włączone.
Bo nie wiadomo, czy sam wyłączałeś jakieś usługi, czy na przykład jakimś “sprytnym” programem, które to mogą wyłączyć za wiele z automatu i system traci stabilność.
Jednak podstawą jest to, że wcześniej było dobrze i stało się to po jakimś zdarzeniu, które ma wpływ, że tak się dzieje obecnie.

na pewno gry mi sie włączają na dedykowanej karcie .

chyba nic nie wylączylem co by powodowało spadki. A jak mam sprawdzic temperature calego układu albo dysku

Możesz sprawdzić temperatury programami portable (nie trzeba instalować).
Speccy

https://www.majorgeeks.com/files/details/speccy_portable.html

albo HWInfo

https://www.hwinfo.com/download/

Potrzebujesz Javy do czegoś specjalnie?
Jeśli nie to ją odinstaluj.

Jak pobralem ten program Speccy i nie miałem żadnej gry włączonej to mialem od 50c do 80c CPU. Co mam zrobic zeby tak ta temperatura nie skakała z 50 do 80c ??

Jeżeli nie minęło 30 dni od felernej aktualizacji to ją odinstaluj. Proste.

Sprawdź czy ci się gwarancja skończyła i ile będzie kosztować czyszczenie z “kurzu” + wymiana pasty termo-przewodzącej/termopadów.

Jak czujesz się na siłach zrobić to sam, to szukaj poradnika jak go rozmontować (disassembly) by nie rozerwać i jaka była by dobra pasta na “CPU” i termopad na “GPU” (jak to nie metalowy pręt odprowadza ciepło z np. obu).

Raczej nie pisałeś czy trick Widelcami się udał (no chyba, że boisz się tak bardzo upadku na podłogę z wysokości około metra), w tedy zostałoby w ciemno kupić stabilną podstawkę co by dała lepszy dostęp powietrza niż wstaniu laptopa na płasko (no chyba, że wiesz, że nawet minimalne uniesienie pod kątem 22,5 stopnia to za dużo i ręce przy graniu się nadmiernie zmęczą i nie możesz używać zewnętrznych klawiatur i myszy (niby pewnie są prosy co strzelają, używając gładzika jak da się gitarą lub matą do gier tanecznych…)).

Zawsze można pod dwa końce po zeszycie, wtedy bezie na płasko, stabilniej od widelców, a w centrum łapka te dodatkowe 5-10 mm dojdzie.

Czyli wychodzi na to, że jednak lapek za bardzo się grzeje nawet na “spoczynku” a co dopiero w grach.
Od razu było widać po temperaturze na twardym dysku, że coś nie tak.
Może w ogóle źle ci działa wiatrak?
Słychać go jak pracuje?
Jeśli się buja od razu na wysokich obrotach i masz takie wysokie temperatury, to oczywiście musisz lapka oddać do czyszczenia i wymiany past.

Dobrze słychać wiatrak

Czyli sam układ chłodzenia już jest w kiepskim stanie, skoro masz wysokie temperatury podczas normalnego użytkowania - przy grach pewnie są prawie maksymalne i stąd procesor ogranicza swoją wydajność i możliwe spadki klatek.
Jednak to zdanie…
“Ale jak powyłączalem z 10 jakis procesow w menadzer zadań to nie mam spadków fps” - może też dodatkowo jeszcze wskazywać na jakiś proces jednak zużywający większość zasobów lapka…"
Tak więc dobrze byłoby jeszcze sprawdzić, przy którym “wyłączonym” nie masz spadków fps.