Witam mam pewien problem. Chodzi o to że mam straszne spadki fps i mam ich mniej niż znajomi z gorszymi sprzętami
SPRZĘT GTX 1060 6gb
16 ram Hyper X
Procesor i5-8400
Pł. główna bazooka b360m
Kiedy masz te spadki fps, podczas gry? Sprawdzałeś temperatury?
podczas odpalania gry sprzęt nowy z pół roku zrobiony specjalnie pod gaming

Temperatury nie sprawdzałem
komputer był cofany do ustawień fabrycznych
To nic nie da, tak na przyszłość. Sprawdź temperatury podczas gry, np. programem HWMonitor https://www.dobreprogramy.pl/HWMonitor,Program,Windows,33495.html
Jeśli temperatury są w normie, przyczyna będzie leżeć gdzie indziej.
Zaraz sprawdzę dzięki za info 

Ile grałeś, chwilę? I już temperatura GPU skoczyła do 64 stopni.
Temperatury masz wysokie, jak na chwilową grę.
dosłownie gierke odpaliłem 4 min temu
i jest to gra gdzie pisze w niej że gtx 960 powinien na wysokich ustawieniach działać Ark Survival Evolved
a ja mając taki sprzęt według mnie tym bardziej powinno pójść
Pójść, pójdzie. FPS skacze Ci, bo masz temperatury wysokie. Grałeś 4 minuty i wynik masz jaki masz. A co dopiero jakbyś dłużej grał.
Taki test temperatur zazwyczaj robi się przez 30 minut gry. W Twoim przypadku wystarczyło kilka minut (chociaż temperatury nie są za wysokie).
to co w takim razie mam zrobić jakieś propozycje czy coś ? bo sprzęt kupiony w tym roku
Obudowa jaka? Dobrze wentylowana? Jeśli możesz, link wyślij do obudowy.
Ok. Zatem niech ktoś inny wypowie się, jak zbić temperatury.
Wg. mnie, trzeba pastę termoprzewodzącą wymienić.
Mam pytanie dlaczego mogę mieć Duża temperaturę i jak to naprawić czy lepiej iść do informatyka ?
Obudowa- Genesis tytan 750
Karta graf.- GTX 1060 6gb
Procek= I5-8400

tak to wygląda po odpaleniu gry działała około 5 10 min
sprzęt kupiony w tym roku.
Nie sądzę żeby była to za duża temperatura a nawet uważam że jest całkiem spoko, ale niech ktoś inny kto ma sześciordzeniowca też się wypowie bo mój procek ma tylko 4 rdzenie + HT (i7) więc siłą rzeczy moja opinia nie jest “ostateczna” w tej kwestii.
Ps. Skoro na stronie intela piszą że procek może włączyć turbo z 2.8 na 4 GHz to temp wydają się normalne i pamiętaj że 80-90% temp. procka w stresie określa się właśnie w trakcie 10-15 minut potem rośnie tylko logarytmicznie.

nw czy coś ma to do znaczenia ale pod innym postem mówili że ta temperatura jest za wysoka jak na tyle chodzenia gry i nw dlaczego ale może informatyk coś źle podłączył ponieważ karta graficzna ciągle nie kręci wiatraków wręcz rzadko nw czy coś ma to do znaczenia nie znam się na tym dlatego wolę zapytać zanim pójdę do informatyka
Jak temp nie dają Ci spokoju to pasta za 30 zł + chłodzenie za 100 zł i problem rozwiązany…
Mimo to uważam że temp są ok.
PS. Masz nowego kompa więc pewnie jest sprawny w 100% i skoro wentylator od CPU nie wyje to pogodziłbym się z tą temperaturą. Ja na źle założonym wentylatorze (mój pierwszy raz i nie docisnąłem go aż do “pstryknięcia”) i teście Prime osiągnąłem 95 stopni a procek i tak wyciąga teraz po tych przeżyciach w passmarku 9600 pkt czyli o 300 więcej niż średnia dla tego modelu (dokładnie to i7-3770)
Tak z ciekawości bo też mam tą kartę graficzną jakiej marki masz pamięci VRAM w niej ? Chodzi mi o to że jeśli masz microny (a pewnie tak bo nowe modele 1060 w ~90% takie mają) to jeśli próbowałeś ich OC to ile wyciągnąłeś extra z nich ? 
Maksymalna temperatura jaką ten procesor może osiągnąć to 100 stopni nie sądze aby było czym się tutaj martwić temperatury są całkiem w porządku pograj troche i zrób screena z hwmonitor dla pewności