Spadki fps

Witam,
Ostatnio zakupiłem laptop acer aspire 5 a515-52g-56c6. Wybrałem go z myślą o pracy i okazjonalnym graniu ze znajomymi np. w cs:go czy LOLa. Byłem świadomy, że nie jest to najmocniejszy sprzęt, ale będzie wystarczający by zapewnić rozgrywkę (oczywiście nie na maksymalnych ustawieniach) w co najmniej stałych 60-70 fps. Być może się myliłem, ale nawet po zmniejszeniu ustawień na minimalne we wszystkich kategoriach fps-y zaliczają częste spadki do wartości 40 a nawet 30. Mam wciąż możliwość zwrotu, jednak dziwi mnie to, że moi znajomi na zwykle tańszym sprzęcie osiągają zadowalające fps. Pobrałem najnowsze sterowniki i zmieniłem ustawienia karty graficznej pod wydajność.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Witaj galilu, Izraelski karabinie wykorzystywany przez terrorystów w CS:GO. Problemem najprawdopodobniej jest nie używanie przez laptopa dedykowanej karty graficznej MX150, jednak nie zmienia to nadal faktu, że za takie pieniądze ile ten laptop kosztuje to jest to jest to po prostu zły wybór i sugerowałbym go oddać.
Laptopem dużo lepszym za takie pieniądze (3800zł wg cennika Acera) zarówno w zastosowaniach firmowych jak i prywatnych będzie przykładowo taki Dell (dużo lepsze wykonanie, lepszy procesor i zdecydowanie lepsza karta graficzna, no i to Dell!):

Lub na przykład taki Asus (porównywalny procesor i wykonanie, zdecydowanie mocniejsza karta graficzna):

Do niego potrzebowałbyś by Ci dołożyli dysk HDD, myślę że bez problemu to dla Ciebie zrobią jak się z nimi skontaktujesz: