Spadki FPS'ów w dymie/wybuchach Battlefield 3

Witam. Mam problem mianowicie chodzi o spadki FPS’ów w dymie, przy wybuchach.

Kiedyś tego problemu nie było, FPS’y nie spadały tak drastycznie powodująć lagi.

Grałem i gram na ustawieniach ultra, 1280x1024

Mój sprzęt

Procesor - Intel Core i7-3770 3,4

Karta graficzna - GTX 660 TI 2 GB

Pamieć ram - 8 GB

Płyta główna - MSI B75MA-E33

Dysk - 1 TB SATA II

System - Windows 7 64 Home Premium

Dodam że jestem świeżo po formacie i wątpie aby były jakie kolwiek wirusy.

Sterowniki najnowsze i do wszystkiego są zainstalowane.

PS. Nie wiem dlaczego co jakiś czas wyskakuje mi komunikat systemowy o schemacie kolorów informujący o “System Windows wykrył że wydajność komputera jest niska”

Sprawdź temperatury procka i grafiki, na przykład tym programem

http://www.dobreprogramy.pl/HWMonitor,P … 33495.html

włącz go w tle i pograj jakieś 15 minut, później zrób screena i pokaż tutaj.

Screen - http://images.tinypic.pl/i/00429/9ykx0jzks92e.png

Dodane 11.08.2013 (N) 14:50

~ Refresh

Kiedy to było i jaką wersję serowników do GPU miałeś wtedy zainstalowaną ?

Pare tygodni temu, Sterowniki do grafiki były bodajże 320.49 takie jak mam teraz ale sprawdzę jeszcze te wcześniejsze 320.18. Ewentualnie sprawdze czy komputer nie jest już zasyfiony kurzem.

Z tego co opisujesz to masz spadek w określonych okolicznościach , więc kurz tu chyba (?) nie jest problemem…ale sprawdzić oczywiście nie zaszkodzi.

Zainstalowałem starsze sterowniki dalej to samo.

Zrobiłeś czystą instalacje - bez tych badziewi -Experience, 3D Vision , HD Audio ?

W panelu Nvidii spróbuj też ustawić Wyreguluj ustawienia obrazu… > na Użyj ustawień aplikacji 3D.

Wracając do kurzu były go niewielkie ilości mimo to i tak je usunąłem.

Zainstalowałem sterowniki po wcześniejszym wyczyszczeniu Driver Sweeper i bez zbędnych dodatków dalej jest to samo.

Przy wybuchu z 90/120 fps’ów spadają do 30-40. Wcześniej były spadki ale nie aż tak drastyczne prowadzące dyskomfort.

W panelu Nvidii spróbuj też ustawić Wyreguluj ustawienia obrazu… > na Użyj ustawień aplikacji 3D.

?

Jest ustawione. Żadnych popraw.

Ja bym sugerował jeszcze wcześniejsze stery - 306.97 > z tym że nie czyść obecnych Driver Sweeperem - ten soft raczej się nie nadaje na nowsze wersje sterów. Pobierasz i robisz instalacje nakładkową > odpalasz > czysta instalacja > sam sterownik + PhysX (jak nie instalowałeś wcześniej)

Nie miałeś wcześniej podkręconego procka lub grafiki? A może był jakiś patch który coś popsuł.

A zasilacz jaki?

Bawiłem się kiedyś MSI Afternurner ale nie kreciłem tego nie wiadomo jak tylko troszkę po czym nie odczułem żadnej róxnicy zresetowałem ustawienia i odinstalowałem.

Patcha żadnego nei było.

Tacens Radix V650

Aktualnie jestem po formacie nawet on nie pomógł.

BF3 dostał Patch 1.09 (6177 MB)

A to przepraszam nawet nie wiedziałem. Mam starszą instalkę na osobnej partycji żeby znowu nie pobierać. Mogę ją jakoś cofnąć?

Origin klikamy LPM na BF3 i wybieramy Szukaj aktualizacji.

Jest aktualna nic sie nie pobiera.

http://www.battlefield3polska.pl/readar … prawek-gry

A 6 GB nie pobierałem.

Ciężka sprawa…sprzęt powinien ciągnąć bez zająknięcia BF3 na full w 1920x1080…

Może coś się przegrzewa…pamięci , albo coś z shaderami…nie wiem.