znajomy z niemiec przywiózł mi komputer. Jest to jakiś mały hp pavilion. Nie wyświetlało się nic na monitorze, więc myślałem, że karta graf. padła. Jednak jest to raczej płytka głowna, ponieważ mimo resetu biosa, nie wydaje głośniczek żadnego dźwięku. Model płytki głownej to: m2nc51-AR. Szukam, szukam i nie mogę znaleźć nigdzie do kupienia. Wie ktoś gdzie można kupić takie coś, ile kosztuje i czy to na 100% wina płytki? Jak sprawdzić ramy, karte(czy czasem też nie są spalone) i nie opłacało by się kupić całego nowego.
Jeśli płyta główna jest standardowa (najprawdopodobniej mATX, miniBTX - ta druga często ma zasilacz na dole obudowy) to da się dokupić płytę główną, jakąkolwiek pasującą. Byle by pamięci i procesor pasowały do nowej. Ok. 150-250zł.
Albo to kondensatory - szczegóły na blogu DP.
Kiedyś Dell wypuścił procesory z płytami głównymi o złączach zasilania z przestawionymi końcówkami, więc wymiana płyty głównej lub zasilacza powodowała uszkodzenie obydwu. Ale chyba już tak nie robią, nie słyszałem też by inni producenci stosowali takie sztuczki.
Trzeba by na początek przetestować wszystko w kompie żeby wykluczyć płytę, brak pisku to uszkodzenie płyty sprawna płyta wykryła by np uszkodzony ram, ale bez testów to gwar nikt rozsądny Ci nie ma, np może jeszcze proc być uszkodzony. Wszystko co zbędne (napędy, mysz, klawiatura) masz odpięte? Spróbowałeś docisnąć kość biosu, zmienić baterie bios, płyta gł wyjęta z obudowy?
Po dołączeniu karty graficznej, wszystkich SATA dalej 0 pisku z głośniczka, więc na 100% jest to płytka. Dodatkowo po potrzęsieniu komputerkiem zza płyty wypadła śrubka mocująca obudowę(prawdopodobny winowajca).
Jutro zrobie dokładne zdjęcia płyty jak i całego komputera. Jest tam tak wszystko naściskane, że wątpię, żebyśmy znaleźli jakiś zamiennik.
A może zmiana bateryjki może pomóc? Nigdy nie spotkałem się z takim czymś.
nie pomogla by raczej wymiana baterii, najlepiej by bylo gdybys zalatwil jakiegos mobaska na am2 i sprawdzil procesor itp bo tak to wciemno pakujesz sie w koszty.
Wczoraj podłączyłem monitor pod kartę zintegrowaną i… ruszył. Po kilku sekundach chyba włączył się dysk, bo zaczęło znacznie głośniej chodzic, bios przeszedł i ukazały się dwie opcje do wyboru(od visty). Nie wiem co tam pisało, bo po niemiecku było. Wyłączyłem, podłączyłem myszkę i klawiaturkę i znów nie działa nic, nawet na zintegrowanej. Myślę. że w ogóle dysk nie rusza, bo nie słychać. Dojść do dysku tam nie jest tak łatwo, ponieważ jest pod cd romem, który ciężko sie wyciąga. Jednak będę próbował.
– Dodane 14.10.2010 (Cz) 20:19 –
Witam, w końcu znalazłem chwilkę czasu, rozebrałem komputer do płytki głównej. Oto jej szczegółowe zdjęcia:
Mam takie pytanie: Jeśli podłączymy sam zasilacz do dysku twardego, to powinien on zadziałać? Chciałbym przetestować, ponieważ dysk twardy po włączeniu komputera na tej płytce się nie włączał. Działał jedynie radiator od procesora.
Złącze do zasilania wygląda na standardowe ATX, to jak wyjąłeś płytę z obudowy to teraz można testować (może być tak że obudowa powoduje przebicie), podepnij jedną kość ramu, proca wyczyść ze starej pasty i nałóż nową nawet najtańszy silikon ag chemia, podepnij pod kartę zintegrowaną, myszy i klawiszy nie podpinaj, z tego co widzę to nie ma baterii na płycie, jak nie było od początku to musisz kupić cr2032.
Zadziała, ale lepiej by było podpiąć go do innego kompa i sprawdzić parametry smart, samym podpięciem do zasilania nie wiele sprawdzisz co najwyżej jak by padła mechanika to będzie stukać. Może być tak że zasilacz będzie za mało obciążony i się spali z samym dyskiem, nowe dyski pobierają często poniżej 10W, taka ilość może być za mała, dodatkowo podepnij napęd optyczny one więcej pobierają,
Minęły już 2 miesiące, a ja dalej stoję. Komputer potrzebny będzie do świąt, więc ostatnia szansa, aby zakupić płytkę. Płytka z uszkodzonym procesorem nie powinna piszczeć? Dysk wydaje się być ok. Procka nie mam gdzie sprawdzić. Mógłby ktoś podać linka z allegro do takiej płytki? Chodzi mi oczywiście o odpowiednik, bo dokładnie takiej samej to nie ma.