[Spam]Google Chrome - zmiana miejsca pobieranych plików


(Kejtakii) #1

Dzień dobry.

 

Czy istnieje możliwość zmiany w Google Chrome pobieranych plików tymczasowych? Nie wiem czy posługuję się dobrymi określeniami, więc... W Google Chrome mam ustawione, żeby pobierane pliki pobierały się na dysk D. No i wszystko jest OK po pobrane pliki tam lądują jednak w trakcie pobierania dany rozmiar pliku jest zabierany na dysku C i faktycznie dysk C to zapisuje. Jako, że to dysk SSD to trochę szkoda, żeby "puste" dane tam leciały kiedy finalnie i tak są na D.

 

Obrazkowo wygląda to tak.

 

  1. Nic nie pobieram.

  2. Pobieram 2 pliki po 1 GB więc na C znika 2 GB.

  3. Koniec pobierania.

 

hteyvbcik6i6.png
 

Da się ustawić, żeby dysk C nie był ruszany? Próbowałem nawet z wersją portable wypakowaną na D i tak ciągle jest to samo.

 

Z góry dziękuję za pomoc.


(lordjahu) #2

Postaw system na D, jeśli boisz się o miejsce na C.


(Kejtakii) #3

No porada, że hoho. Tu nie chodzi, że żałuję miejsca. Chodzi o to, że jak pobiera się sporą ilość danych dziennie to po co go zabijać niewidzialnymi danymi kiedy i tak finalnie jest na D. Średnio przez 5 miesięcy mam 24GB dziennie i już 1 procent mniej żywotności według Crystal Disk Info.


(lordjahu) #4

Wszystko co ściągasz musi przejść przez dysk systemowy. Teoretycznie można to obejść ale wtedy ściągane pliki zapisują sie dłużej. 

 

 

Torrenty ściągasz ?


(Kejtakii) #5

 

Nie wiem stary co Ty tu robisz, ale przeczytaj ten temat jeszcze raz. Google Chrome i torrenty… Dużo danych po prostu pobieram przeglądarką.


(Gutek) #6

Jak chcesz usunąć pliki tymczasowe zerknij - https://support.google.com/accounts/answer/32050?hl=pl oraz https://support.google.com/chrome/answer/95582?hl=pl

 

Ogólnie ja korzystam często z http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Program,Windows,13061.html


(KAZDAN63) #7

Przenieś : %USERPROFILE%\APPDATA\LOCAL\ GOOGLE na dysk D

WIN+R

CMD.exe

MKLINK /D %USERPROFILE%\APPDATA\LOCAL\GOOGLE D:\GOOGLE


(Kejtakii) #8

 

Jeżeli dobrze zrobiłem to i tak nie działa, bo w obu przypadkach zwraca mi komunikat “Nie można utworzyć pliku, który już istnieje.”


(KAZDAN63) #9

W każdym tym przypadku w starych lokalizacjach nie może być katalogów : GOOGLE lub USER DATA (tzn. że je przenosimy , a nie kopiujemy) i stąd ten komunikat . Wypróbuj z USER DATA ponieważ podejrzewam , że GOOGLE CHROME masz zainstalowany nie w : C:\PROGRAM FILES (x86) tylko domyślnie , a to może powodować pewne komplikacje .


(Kejtakii) #10

Kurd działa, dziękuję. Po prostu przenosiłem to co podałeś ale przed wklepaniem komendy otwierałem Chroma, żeby się upewnić czy dobrze zapisałem i stworzyło tam pewnie pliki. Teraz przeniosłem, wklepałem komendę i działa.

 

Jeszcze raz dziękuję.

 

//Edit.

 

Ale jednak dalej rezerwuje miejsce na C… Chyba, że Chrome jeszcze gdzie indziej to przetrzymuje, bo podczas ściągania spr wagę to 200MB… a ściągam 4GB.


(KAZDAN63) #11

https://picasaweb.google.com/115751777304781445158/ROZNE#6135416886156072530

Pliki fizycznie zapisywane są na dysku D i to jest najważniejsze z punktu widzenia oszczędzania SSD .


(Kejtakii) #12

Poszło wszystko okej. Niby w Local mam stworzony folder GOOGLE ze strzałką. Ale spr i ściągając te 4 GB zapisane było w programie na rzecz SSD. W sensie total hosts poszło o 4 do góry)… A w CMD zwróciło mi komunikat jak u Ciebie na screenie.


(KAZDAN63) #13

To co podaje program to sprawa drugorzędna , ważne jest gdzie fizycznie został zapisany plik (tymczasowo lub docelowo) .


(Kejtakii) #14

Dziwne to serio. Niby na D ciągle aktualizowana jest waga pobieranego pliku ale na C miejsce znika a potem wraca. A wersja portable to już w ogóle powinna się obsługiwać w katalogu w którym została wypakowana a nie lata sobie po C kiedy jest na D…


(bart86) #15

Bufor jest na C i co to przeszkadza. Na prawdę nie masz lepszych zajęć.

Każda wersja korzysta z katalogów użytkownika do działania a czemu bo to ten sam program i profil razem z historia, zakładkami i jak widać buforem jest wartością stałą na dysku C.