SPDIF w Realtek w laptopie - jak uruchomić?

Witam,

mam pytanie: posiadam laptopa ASUS C90 mam w nim kartę dźwiękową Realtek, na obudowie nad wyjściem słuchawek mam napisane SPDIF. Kiedy podłączam sobie TV przez HDMI dźwięk jest przesyłany przez przewód i działa, ale nie wiem jak użyć tego wyjścia SPDIF dla kabelka COAXIAL ? Chciałem podłączyć amplituner pod notebooka… kiedy wkładam wtyczkę do gniazda komputer wykrywa, że zostało podłączone urządzenie analogowe. Jak ustawić aby sprzęt nie nadawał analogowo tylko żeby widział podłączony kabel coaxialny i przesyłał sygnał, próbowałem już ze zmianą domyślnego urządzenia audio.

Proszę pilnie o pomoc, w piątek na prywatce będę puszczał muzykę z kompa więc chciałbym to jakoś uruchomić, jeśli się nie uda pozostanie mi kabelek miniJack>2chinch, ale dlaczego nie miałbym skorzystać z jakościowo lepszego rozwiązania. Z góry dziekuję !

w sterownikach (tych od realteka) włączasz opcję spdif, wtedy na zwykłym jack’u muza już nie zagra, bo pójdzie wyjściem optycznym.

Ale z tego co mi się wydaje to to nie jest wyjście optyczne, tylko coaxialne ?! No chyba, że się mylę. Właśnie nie bardzo wiem gdzie znaleźć tę opcję… włączam urządzenie cyfrowe… DIGITAL OUTPUT ale to nic nie daje, ampl. nie wykrywa sygnału :?

Jestem prawie pewny, że masz wyjście optyczne.

W moim przypadku ‘czerwone światełko’ widać było w gnieździe np. przed instalacją sterowników na Viście.

mnie także się wydaje że jest to wyjscie optyczne.

ustawiasz to tutaj (w sterownikach realteka):

schowek1z.jpg

po zmianie na Dolby 5.1 masz takie info:

schowek2.jpg