Speed fan - nie zwiększa obrotów wentylatora

Witam,

Większość problemów ze speed fane polega na tym, że nie reaguje w ogóle na ustawienia % obrotów lub nie obniża w ogóle działania wentylatora.

U mnie problem jest odwrotny: właśnie zmieniłem procesor AMD X2 4800+ AM2 na Athlona II X4 630.

Płyta główna MSI MSI K9A2 CF (MS-7388). O ile przy poprzednim procesorze wszystko działało jak należy, to znaczy wentyl schodził przy temp. poniżej 40stopni na 0% (600-800 rpm), o tyle teraz po uruchomieniu speedfan ustawia 0% (800-900rpm), ale przy podnoszeniu się temperatury wentylator nie przyspiesza…

jakieś porady ? Wszystkie ustawienia bez zmian w stosunku do poprzedniego procesora, wszystko na auto

W BIOS prawdopodobnie masz opcję CPU Fan Smart Target i w nim ustawiasz temperaturę, od której wentylator zaczyna przyspieszać.

Ja na Phenom II X4 mam ustawione na 55 stopni, tak więc w normalnym użytkowaniu nonstop mam obroty na poziomie ok 1400 obr/min na chłodzeniu boksowym. Dopiero gdy renderuję coś i temperatura wskakuje na 56 stopni to wskakuje na wyższe obroty.

A po wymianie CPU resetowałeś bios baterią?

Cooler ten sam?

I Speedfan rzadko w tej materii działa poprawnie?