Hej, nie wiem czy taki temat już był, ale zdecydowałem się taki założyć Vortal DB i forum ma bardzo wielu użytkowników, niewątpliwie jest w czołówce polskich stron… nie tylko tego typu. Pomysł mój jest następujący (chodź propozycje innych inicjatyw są również mile widziane). Jak chyba każdy zauważył wielu użytkowników zmienia często sprzęt na coraz nowszy. Często ten “stary” zalega i jest zbędny, pomyślałem, że można by było pomyśleć o dzieciach które się uczą i taki starszy sprzęt do nauki by się przydał. Ja np. mam swój już kilka lat i mi wystarcza, ale nie o to chodzi :?.
Ekipa z DB mogłaby zorganizować jakąś pomoc, dodatkowy dział na vortalu gdzie ludzie mogli by przeznaczać ten sprzęt dla inny. Wiadomo, że jak ktoś ma już ten najnowszy to dostarczenie tego nie stanowiło by dla niego większego problemu.
No pomysł sam w sobie jest ok. Tylko coś mi się widzi, że byłyby spore trudności logistyczne i organizacyjne, bo to by musiało funkcjonować w zasadzie jak giełda sprzętu, mogłyby ponad to wychodzić takie machloje jak czasem na forum: “sprzedam to i to, pisać na gg/maila” itp… A bezpłatnej reklamy to tutaj nikt nie łyknie, bo niby z jakiej racji. Hmmm… no nie wiem.
A jak na przykład udowodnisz, że osoba, która chciałaby otrzymać sprzęt nie jest oszustem i nie podaje się za kogoś innego, np. starszego czy udaje potrzebującego, a tak naprawdę nie jest?
No właśnie z oszustami da się coś z robić :). Na samym początku jak zakładałem ten temat i się zastanawiałem, przecież masz wiele programów w TV (gdzie są potrzebujący), domy dziecka itd. Z resztą promuje się tu legalne oprogramowanie więc powinno się trochę osób którym na tym zależy włączyć , nie chodzi o to, aby rozdawać “byle komu” kto napisz:
“cześć jestem kasia, pisze z kafejki pomocy”
Od tego jest ten temat żeby rozważyć najbardziej odpowiedni wariant.
Ale zauważ, że weryfikacja tego, czy istnieje potrzeba, czy też nie, jest mega trudna. No i skoro piszesz o domach dziecka czy też potrzebujących w programach telewizyjnych, to jaki masz pomysł na wyszukiwanie takich osób? Jeśli idzie o dom dziecka > trzeba byłoby nawiązać współpracę z jakimś konkretnym, i to też nie jest proste, bo to jest tak naprawdę trochę formalności. A co z resztą? No i jakby to miało wyglądać? Przecież takie coś wypaliłoby raczej w przypadku kompletnych zestawów, no a nie poszczególnych komponentów.
Trudne jest, ale spróbować można. taka strona jak zlotarybka.pl chyba z tym problemów nie ma chodź tematyka bardzo podobna. Jak się zbierze kompetentnych ludzi dobrej woli to da się zrobić.
Pomysł dobry… o ile na tych komputerach będą darmowe systemy operacyjne - np Linuksy. Nie wiem czy ktoś by oddał orginalny Windows, a przcież chyba nie chcecie propagować piractwa?
Nawet nie wiesz, jakie “góry” trzeba przejść, żeby założyć jakąkolwiek fundację, i to od strony prawno-rejestracyjnej…, nie mówiąc już o rozliczeniach z działalności :?
Sam pomysł oceniam na nie - oczywiście intencja jest szlachetna , ale po co wikłać w to forum DP , przecież wystarczy taki sprzęcior zanieść na piechotę do najbliższej placówki oświatowej, typu Dom Dziecka, każda szkoła… lub też skontaktować się z nabliższą terytorialnie jednostką MOPS-u, która udostępni adres dzieciaka z biednej rodziny, któremu można taki prezencik podarować…
Po co fundacja i ta cała nadęta otoczka + inne, zbędne formalności… :roll:
Chyba zaczęliśmy mówić o dwóch różnych sprawach… :?
Niby pierwotnie miało to być tylko charytatywnie dla biednych ew. potrzebujących itd., a teraz wyszedł pomysł z giełdą wymiany sprzętu, lub podsprzętu, na zasadzie prawie, że Allegro - tylko w okrojonym dostępie, dla forumistów DP… :lol: