Jak wiadomo, najnowsza wersja Opery oznaczonej wersją 11 wprowadza w porównaniu do 10 wiele zmian - m. in jest to obsługa rozszerzeń, które można pobrać na stronie.
Wzorując się na TYM temacie robimy to, jednak dla innej przegląrki.
Najnowszą, stabilną wersję można pobrać na stronie producenta.
Aby zainstalować wtyczkę należy :
-
Uruchomić witrynę, na której znajdują się rozszerzenia np. KLIK
-
Wpisujemy nazwę wtyczki podaną w temacie (np. FastestTube)
-
Uruchom stronę z wtyczką klikając na jej nazwę
-
Na uruchomionej witrynie kliknij Install
-
Wyświetli się okienko, w której Opera poprosi nas o potwierdzenie działania. Klikamy Zainstaluj
Koniec, to wszystko.
Jeżeli chcemy odinstalować/wyłączyć/zmienić ustawienia wtyczki należy kliknąć Rozszerzenia Zarządzaj rozszerzeniami.
Tak więc, dodajemy warte uwagi rozszerzenia. Jako, że temat o FireFoxie jest (wg. mnie) mało czytelny, dlatego dajmy o porządek
- FastestTube - YouTube Video Downloader
Wtyczka umożliwiająca pobieranie filmików z popularnego serwisu YouTube. Wtyczka dodaje na dolnym pasku pod odtwarzaczem (Dodaj itp.) przycisk Download, który po najechaniu umożliwia pobranie filmiku w różnych, dostępnych jakościach. Wszystko działa wszystko, sprawnie.
- Image Preview Popup.
Bardzo fajny dodatek, który umożliwia podgląd miniatur. Nie trzeba otwierać zdjęcia w nowej zakładce, aby zobaczyć jego zawartość. Wystarczy najechać, i gotowe. Wtyczka z tego co sprawdzałem działa na większości witryn, z których korzystam, czasem ma małe problemy jednak myślę, że naprawią to w przyszłości.
Jeśli zaś chodzi o wtyczki dodane przez innych (o ile takowe będą) - to z tym także proszę na PW autora danego postu.
Dziękuję, pozdrawiam.