Witajcie. Potrzebuję kolejnej waszej porady. Mam w planach stworzenie takiego spisu numerów telefonów na lokalnym domowym serwerze. Serwer jest postawiony na ubuntu 18.04. I czy znacie może jakieś CMS-y, która pozwala mi na stworzenie takowego spisu kontaktów czy raczej po prostu zrobić prostą stronę w html’u z tabelką z imieniami i numerami? Pewnie zastanawiacie się po co mi to? Dokładnie to chodzi bardziej i naukę ale też może się przydać taki projekcik
Bardziej mi chodziło że jak ktoś wchodzi na serwer poprzez ip to wyświetla się spis kontaktów coś jak strona internetowa. tyle że lokalnie. Trudno mi tak wytłumaczyć o co dokładnie mi chodzi, ale mam nadzieje, że dość jasno opisałem
Ludzie, ldapa używać jako książkę kontaktową?! Po co? Dlaczego? Do tego wystarczy zwykła strona w HTML, przecież autor i tak wszystko chce ręcznie wprowadzać.
Skoro to ma być projekt na studia, to nie ma sensu generować śmietnika z edytorów WYSIWYG. Odpalasz Notepad++ lub SublimeText i jedziesz z kodem. Aby nie było łatwo, to nie używaj tabel - zrób wszystko na divach z pomocą CSS (podpowiedź: istnieje coś takiego jak display:table, display:table-row i display:table-cell). Dzięki temu możesz dostosować stronę do wyświetlania na telefonach. Natomiast same numery telefonów można zrobić klikalne.
Jeśli wystarczy Ci zwykły HTML, to po co te pytania? Jeśli chcesz synchronizować między urządzeniami, to polecam tandem Radicale z uwierzytelnianiem LDAP. Wygodna sprawa. Zamiast LDAP możesz użytkowników trzymać w MySQL.
Książkę możesz nie tylko wyświetlać jako stronę WWW, ale korzystać z niej w Thunderbirdzie, na telefonie (zamiast kontaktów Google) i gdzie tylko sobie wymyślisz.
Po to, że jest wygodnie i można ją synchronizować?
Jeśli chcesz się uczyć HTMLa, to napisz sobie taką stronkę, ale możesz zrobić 2 w 1 - postawić Radicale + LDAP i stworzyć własny interfejs dla Radicale do wyświetlania kontaktów. Nauczysz się 3 rzeczy przy okazji.