Spis kontaktów na domowym lokalnym serwerze

Witajcie. Potrzebuję kolejnej waszej porady. Mam w planach stworzenie takiego spisu numerów telefonów na lokalnym domowym serwerze. Serwer jest postawiony na ubuntu 18.04. I czy znacie może jakieś CMS-y, która pozwala mi na stworzenie takowego spisu kontaktów czy raczej po prostu zrobić prostą stronę w html’u z tabelką z imieniami i numerami? Pewnie zastanawiacie się po co mi to? Dokładnie to chodzi bardziej i naukę ale też może się przydać taki projekcik :slight_smile:

Z góry dzięki za wszelkie porady

IP PBX (np. freepbx) i pliki tekstowe rozsyłane do telefonów (tu każdy producent ma swoje standardy).

Bardziej mi chodziło że jak ktoś wchodzi na serwer poprzez ip to wyświetla się spis kontaktów coś jak strona internetowa. tyle że lokalnie. Trudno mi tak wytłumaczyć o co dokładnie mi chodzi, ale mam nadzieje, że dość jasno opisałem :slight_smile:

No to zrób stronę www, postaw na tym serwerze apache’a i udostępnij lokalnie.

Tak właśnie mam zrobione. Tylko szukam jakiegoś CMS’a lub sposobu aby taki spis kontaktów umieścić na tej stronie.

Nawet nie napisałeś, w jakim formacie są te kontaktu, skąd mają być wrzucane, więc jak ktoś ma Ci doradzić?

Nie chodzi mi że wrzucam listę kontaktów. Raczej że wpisuje ręcznie tworząc nową pozycję w spisie kontaktów. Może mało zrozumiale opisałem, sory

No to może coś takiego: server openldap i klikadło do przegladania:

Uważaj tylko, żebyś tego na świat nie wystawił :smiley:

Wincy linkuf…

Czyli nie na apache2 jako strona? TO instaluje na serwerze z ubuntu i konfiguruje?

Sprawdź w dokumentacji co i jak “krok po kroku”.

Dobra, dzięki za pomoc :slight_smile:

Ludzie, ldapa używać jako książkę kontaktową?! Po co? Dlaczego? Do tego wystarczy zwykła strona w HTML, przecież autor i tak wszystko chce ręcznie wprowadzać.

Dokładnie. Byle edytor ma eksport do HTML.

W sumie tak. Zwykła strona w HTML-u i tyle. Dzięki za pomoc. Temat można uznać za zamknięty.

1 polubienie

Dokładnie to chodzi bardziej i naukę ale też może się przydać taki projekcik

To tak poważnie zabrzmiało :rofl: Niech się chłopak uczy i testuje różne rzeczy.

Na pierwszy, roku infy nie próżnuje xD Próbuje nowych rzeczy. Chociaż sprawdzić o co chodzi o z czym to się je xD :laughing::laughing:

Skoro to ma być projekt na studia, to nie ma sensu generować śmietnika z edytorów WYSIWYG. Odpalasz Notepad++ lub SublimeText i jedziesz z kodem. Aby nie było łatwo, to nie używaj tabel - zrób wszystko na divach z pomocą CSS (podpowiedź: istnieje coś takiego jak display:table, display:table-row i display:table-cell). Dzięki temu możesz dostosować stronę do wyświetlania na telefonach. Natomiast same numery telefonów można zrobić klikalne.

Jeśli wystarczy Ci zwykły HTML, to po co te pytania? Jeśli chcesz synchronizować między urządzeniami, to polecam tandem Radicale z uwierzytelnianiem LDAP. Wygodna sprawa. Zamiast LDAP możesz użytkowników trzymać w MySQL.

Książkę możesz nie tylko wyświetlać jako stronę WWW, ale korzystać z niej w Thunderbirdzie, na telefonie (zamiast kontaktów Google) i gdzie tylko sobie wymyślisz.

Po to, że jest wygodnie i można ją synchronizować?

Jeśli chcesz się uczyć HTMLa, to napisz sobie taką stronkę, ale możesz zrobić 2 w 1 - postawić Radicale + LDAP i stworzyć własny interfejs dla Radicale do wyświetlania kontaktów. Nauczysz się 3 rzeczy przy okazji.

Przeczytaj temat od początku, zobacz w jaki sposób autor chce z tego korzystać, później zabieraj głos.