Witam. Na Linuksie Firefox w przypadku wielu czcionek (m.in. Open Sans, Franklin Gothic) i wielu rozmiarów wyświetla litery “ą”, “ę” i “g” zbyt nisko, zbyt wysoko lub spłaszczone.
Przykład: czcionka Open Sans, rozmiar 16px:
Interia, która używa Open Sans (lecz z innego źródła) w swoich artykułach, nie ma z tym problemu. Również Opera wyświetla litery prawidłowo.
Jest to nieestetyczne. Czy można temu jakoś zaradzić na poziomie kodu?
Teraz mi się tak przypomniało, że chyba na archu którego używałem jako desktop doinstalowywałem pakiet wsparcia dla znaków specjalnych. Poszukaj infor w google dla Twoje dystrybucji. To może nie być problem samej przeglądarki.
Coś masz źle ustawione w systemie pewnie, albo w blokerze reklam masz wyłączone ładowanie zdalnych fontów.
Pokaż z podglądu czcionek w systemie jak to wygląda.
U mnie tak:
Spróbuj też sprawdzić jak w Safe-mode w FF działa: firefox --new-instance --safe-mode --private-window
(tylko jak wyskoczy okienko to nie dajREFRESH bo usunie Ci cały profil!!)
Korzystam z µBlocka i ładowanie zdalnych czcionek jest tu włączone;
Systemowy podgląd czcionek nie pokazuje u mnie polskich zdań. Stworzyłem plik w HTML-u, który pokazuje różne rozmiary czcionek Open Sans i Franklin Gothic Medium na Operze i Firefoksie:
W przypadku Firefoxa widać, że znaki diakrytyczne się różnią od łacińskich. Zdałem sobie dopiero sprawę, że Opera również ma z tym problem; dodatkowo litera “g” ma problem z dziwacznie oddaloną pętelką przy niektórych rozmiarach Franklina.
Uruchomiłem safe-mode Firefoxa i problem był ten sam.
localectl status:
fc-match serif:
Ważna uwaga: spłaszczone “ą” na moich zrzutach ekranu było rozmiaru 16.