Sprzedałem sprawną karte graficzą , kupujący twierdzi że jest nie sprawna, chce zwot kosztów + za przesyłke do mnie.
Zna sie ktoś na tym ?
Ja pierwszy wysyłam pieniądze czy czekam najpierw na sprzęt ('uszkodzony")
Sprzedałem sprawną karte graficzą , kupujący twierdzi że jest nie sprawna, chce zwot kosztów + za przesyłke do mnie.
Zna sie ktoś na tym ?
Ja pierwszy wysyłam pieniądze czy czekam najpierw na sprzęt ('uszkodzony")
Czekaj na sprzęt, tylko nie daj se wcisnąć innej niż ta którą sprzedałeś
Masz jakieś wątpliwości co do odpowiedzi na to pytanie?
Jeśli masz, to może podać Ci mój numer konta skoro wysyłasz pieniądze za nic?
Zrobiłeś dokładne zdjęcia karty, ze szczegółami, numerem seryjnym itp?
Tak, zdjęcia są dokładne.
Zna ktoś link do regulaminu że kupujący ma odesłać pierwszy w takiej sytuacji ?
Typ grozi sądem i pisze coś o artefaktach i zimnych lutach (dopiero po sprawdzeniu w google dowiedziałem się że chodzi o te kropeczki z drugiej strony karty, nigdy sie nim nie przyglądałem ale karta była 100% sprawna i nie było z nią żadnych problemów)
Czy to w ogóle możliwe żeby na innym sprzęcie coś takiego sie działo ?
Może sprzęt ma za słaby do tej karty?
Jak dostaniesz kartę, to sprawdź koniecznie numery. Bo mógł sobie po prostu poszukać frajera na allegro i wymienić kartę na sprawną
Tu o nie regulamin chodzi ale o logikę i zdrowy rozsądek!
Na jakiej podstawie masz mu oddać pieniądze? Musisz mieć sprzęt aby go sprawdzić wzrokowo oraz to czy działa u Ciebie.
Piszesz do kupującego, że ma odesłać na swój koszt a Ty po sprawdzeniu karty oddasz mu pieniądze w przypadku jeśli karta rzeczywiście będzie niesprawna (nie z winy kupującego) i nie będzie posiadała uszkodzeń mechanicznych oraz śladów ingerencji.
Nie zgadzaj się na przesyłkę a pobraniem.
PS. Możesz podać link do aukcji i kupującego?
Gdy otrzymam karte i okaże sie zepsuta / lub inną , co w takiej sytuacji ? (nikt tego nie udowodni że ja sprzedałem sprawną a kupujący ją uszkodził)
Dziękuje za informacje
Już teraz napisz mu, że masz dokładne zdjęcia karty, masz jej numer seryjny, - były przypadki, że po takim oświadczeniu karta magicznie zaczynała u kupującego działać prawidłowo
Ponoć sprzęt ma na 3 takie karty i kupił dla dziecka.
– Dodane 20.07.2013 (So) 22:34 –
Wolę być anonimowy, opisuje sprawę “jak wygląda”
zastosuj to rozwiązanie, poza tym z praktycznego punktu widzenia - zgodnie z polskim prawem aby sprzedający mógł rozpatrzyć reklamację i ewentualnie zwrócić pieniądze kupującemu musi mieć najpierw towar o który toczy się spór u siebie. Zakładam że sprzęt był o wartości powyżej 50zł i na taką kwotę poszła transakcja więc całość jest zabezpieczana przez allegro i w dodatku z racji że było robione to przez ten portal aukcyjny to zawarliście z kupującym UMOWĘ HANDLOWĄ. On jako kupujący może zrezygnować z zakupu z racji że został zawarty poza lokalem handlowym w ciągu 10 (dla sklepów internetowych) lub 30 dni (dla osób prywatnych) oraz zgłosić reklamację na sprzęt itd, ale ty jako sprzedający jesteś też chroniony i zarówno w wypadku zwrotu jak i reklamacji najpierw musisz otrzymać od niego towar, stwierdzić że jest w stanie idealnym i że to twój sprzęt ten który faktycznie sprzedałeś (w wypadku zwrotu) lub stwierdzić że to twój sprzęt i faktycznie nie działa, ale nie działa z TWOJEJ winy (wtedy zwracasz pieniądze), lub stwierdzić że uszkodził go kupujący (np nieprawidłowy montaż karty graficznej, lub jej spalenie w wyniku overclockingu lub uszkodzenia np w wyniku spięcia) i wtedy nie zwracać pieniędzy. Sądem może cię straszyć, ale wytoczenie ci sprawy z powództwa cywilnego (bo policja to na 99,99% oleje więc nie będzie to darmowy proces wytoczony “z urzędu”) kosztuje 300zł, a nic innego niż to co napisałem nie ugra. Jeżeli powie w sądzie że nie chciał ci przesłać karty zanim nie wyślesz mu pieniędzy to niestety od razu przegrał bo to on nie dotrzymał warunków handlowych które wynikają z polskiego prawa handlowego. Możesz spać spokojnie i powiedzieć mu że najpierw kasa potem karta. Nie masz obowiązku odbierać przesyłki za pobraniem ani odsyłać mu pieniędzy. Jeżeli z kolei wyśle ci kartę za pokwitowaniem to otwórz ją przy listonoszu/kurierze i razem sprawdźcie numer karty graficznej (w sensie spiszcie pismo że dnia tego i tego otrzymałeś kartę graficzną MODEL o numerze seryjnym XXXXXX) i podpis kuriera jako osoby bezstronnej i świadka otwierania. Unikniesz w ten sposób sytuacji gdzie dostaniesz w paczce kartofla a on będzie się zaklinał że dostałeś kartę graficzną.
greghostor , zapoznaj się, proszę, z tym tematem, a następnie - korzystając z przycisku
Pozdrawiam,
Dimatheus
No! Późno pisałem i mi się popierteges
najpierw karta potem kasa