Spory rozmiar folderu Windows

Mam system Windows XP i ostatnio niepokoi mnie spory rozmiar folderu Windows - ponad 6 GB. Nie miałbym nic przeciwko takiemu rozmiarowi gdyby nie to, że komputer zamula. Używam takich programów jak Odkurzacz czy CCleaner, ale właściwie nic nie dają. Co mogę zrobić?

Sprawdź w C/windows folder software distribution i w nim folder download. Zaznacz pokaż ukryte pliki i foldery w opcjach folderów. Sprawdź po kolei, co tam masz. Zawartość folderu download możesz usunąć, ale już pustego folderu już nie, bo potrzebny. U mnie XP ma 2.74GB.

Folder zajmuje ledwie ponad 200kb, więc to chyba mało opłacalny interes :stuck_out_tongue:

Może masz ze sto punktów przywracania. Ja mam ustawione na 1% i mnie wystarczy te osiem punktów. Sprawdź folder C/Installer. Być może robiłeś nie jedną już reinstalację. Możesz mieć bardzo dużo pozostałości po poprzednich systemach, co można wyczyścić programem PrivaZer portable. Pobierasz na D i uruchamiasz. Masz na otwarcie opcje ustawień i wybierasz użytkownika, klikasz dalej i po kolei siedem razy odznaczasz, chyba ze chcesz coś wyczyścić z proponowanych. Zaznaczasz na tak ostatnia opcje usuwanie pozostałości po poprzednich instalacjach i klikasz dalej. Zapisuje plik konfiguracyjny i przechodzisz do czyszczenia. Sprawdziłem na laptopie i PC ten program.

sprawdź ile zajmuje u ciebie folder winsxs bo lubi mieć duże rozmiary.

Winsxs duże rozmiary ma tylko w Viście 7 i 8 w XP jeszcze był “normalny”

Włacz pokazywanie plików ukrytych i systemowych i usuń foldery $$NtUninstall. Są to pliki służące do usuwania wgranych aktualizacji ale mają dużo miejsca :smiley:

Wydaje się, że komputer już tak nie muli, jednak system dalej zajmuje +6 GB. Dzięki za pomoc :slight_smile:

Przeskanuj dysk za pomocą SpaceSniffer

Przeskanowane, co mam zrobić?

Sprawdź który folder/plik ile zajmuje (najlepiej wrzuć screen’a).

http://img685.imageshack.us/img685/4954/nowyobrazyx.png