Spotify i ręczne odświeżanie list po ich otwarciu - powinno być automatyczne

Witam!
Może w końcu Spotify niech samoczynnie synchronizuje i odświeża listy odtwarzania po otwarciu aplikacji, a nie po otwieraniu konkretnej playlisty. Chodzi o to, by nie trzeba było otwierać ręcznie ostatnio zmodyfikowanych list na każdym urządzeniu. No i trzeba pamiętać, co to były za listy. Raz dodajesz coś do playlisty na jednym urządzeniu i po uruchomieniu klienta na innym - samo się aktualizuje. Dodatkowo przydałoby się jednakowe ustawienie sortowania danej listy na każdym urządzeniu. Raz ustawię np. listę z Techno, by się sortowała wg. ostatnio dodanych i tak jest wszędzie, a nie na każdym urządzeniu czy systemie osobno.

Nie jest to wg. Was głupie i takie trochę takie niedopacowane?
Pisałem o tym na Reddicie r/truespotify:
https://www.reddit.com/r/truespotify/comments/1ja8mre/global_playlist_sync_and_sorting_settings/?utm_source=share&utm_medium=web3x&utm_name=web3xcss&utm_term=1&utm_content=share_button

No i na Spotify Community:

Te aplikacje z jednej strony są rozbudowane a z drugiej mają sporo braków. Np użytkownicy Tidal od lat starają się doprosić o możliwość grupowania albumów w foldery. Jak masz Tidal kilka lat to masz wielką listę albumów i jedyne co, to możesz sobie je posortować. W Tidal wszyscy stracili też nadzieję na kontrolowanie np odtwarzacza na komputerze z aplikacji na komórkę. Możesz jak masz dedykowany sprzęt, np wzmacniacz z wbudowanym Tidal Connect. Spotify ma obie funkcje. Sterować można wszystkim z wszystkiego.

Próbowałem z alternatywnymi klientami zarówno do Tidal jak i Spotify ale bez sukcesu

Nie wiem, czy mnie dobrze zrozumiałeś. Napisałem tak, jak być powinno. Teraz to po dodaniu utworu do np. dwóch czy pięciu list, musisz je pootwierać na reszcie urządzeń, czy systemów, by się doładowała nowa zawartość.

Co do sortowania, to jest to zapisane lokalnie dla danej sesji. :stuck_out_tongue: Wg. mnie powinno być to zapisane w chmurze, tj. ustawisz, jak chcesz daną listę i tak samo masz na innym sprzęcie, bo się to ustawienie zsynchronizuje.

Rozumiem rozumiem, po prostu podczepiłem się żeby ponarzekać na Tidal :laughing:

Owszem zgadzam się, fajnie mieć synchronizację sortowania. Ale na Tidal mam podobnie, tzn sortowanie trzeba w każdej apce z osobna. Tak samo z nowo dodanym utworem, nie pojawia sie od razu. Czasami nawet nie pojawia sie po ponownym otwarciu listy.

Najlepsze co można zrobic juz zrobiłeś, czyli post na forum Spotify.

1 polubienie

Dzięki. Post na Spotify Cominity i Reddicie.

Coz, życie. Najlepiej to nie wpatrywac sie tak mocno, co, gdzie i jak, tylko używać. Dodajesz utwór ram, gdzie chcesz i zapominasz, że to zrobiłeś.

@Bradlee wiesz co jeszcze? Zauważyłem że okładki playlist też się nie ładują same dodałem własne obrazki do trzech list i musiałem je otworzyć na kompie, telefonie itd, żeby się to odświeżyło. Czemu ci Szwedzi, Spotify jest szwedzka marką, nie zrobią tego tak, że włączę klienta lub aplikacje i sihp, wszystko samo z automatu mam aktualne to ja nie wiem. Masakra.

Często na problemy z aktualizacjami okładek Spotify odpowiada - zaczekaj 24 godziny. Np w przypadku gdy wciąż pojawia się stara okładka.

Zgaduję ale może to kwestia dużej sieć serwerów. Aktualizujesz okładkę, to się potem gdzieś synchronizuje między serwerami. Jeżeli wchodzisz w playlistę, to może aktualizacja jest wymuszana.

Ewentualnie, po prostu takie jest założenie, że aplikacja nie ma sprawdzać zmian okładek w czasie rzeczywistym ani być informowana o tym przez serwer, że okładka została zmieniona. Może robi to w jakimś cyklicznym okresie czasu jedynie. Zrób test, zmień i zaczekaj 24h, zobacz czy się samo zaktualizuje. Tak czy inaczej dało by się zrobić lepiej ale najwyraźniej Spotify uważa że jest dobrze,

A w Tidal poradzili sobie z tym inaczej, wcale nie da się ustawić okładki :grin:

@Bradlee Nie nie, aktualizuje się po otwarciu zmodyfikowanej listy. Moim zdaniem to powinno się „wymuszać” po uruchomieniu klienta dla Windowsa, aplikacji na Androida czy iOS. Otwierasz, sync wszystkiego w tle i git. Nie myślisz co zmieniałeś, by otwierać itd. Po prostu włączasz Spotify i wszystko aktualne.

Tak powinno to działać.

No i to sortowanie konkretnej listy zapisane lokalnie na urządzeniu? :smiley:
Powinno to być bardziej „chmurowo” rozwiązane.

Google Contacts na PC dodaję kontakt i boom, za chwilę mam na tel. Poprawiam tam błąd i na PC widzę poprawkę. Po prostu nie zastanawiasz się co i gdzie oraz kiedy. Po prostu jest. :slight_smile: W Spotify bardziej lokalnie jest…

Fakt, że w Google takie rzeczy po prostu działają. Widocznie aplikacje do muzyki mają swój świat.