Cześć,
Chciałbym zgłosić problem z działaniem Spotify na iOS (iPhone). Chodzi o sytuację, gdy klikamy w zielony ptaszek przy utworze („Dodano do playlisty”), żeby zobaczyć, do jakich list ten utwór został już zapisany.
Na Androidzie, Windowsie 11 i Linuxie (Kubuntu) wszystko działa prawidłowo:
Jeśli dodam utwór do jakiejś playlisty na komputerze, to później na Androidzie albo Linuksie, gdy kliknę ten zielony przycisk przy utworze, od razu widzę listy, do których ten utwór został dodany — nawet jeśli ich wcześniej nie otwierałem.
Na iOS niestety to nie działa:
Muszę ręcznie wejść do każdej playlisty, do której dodałem utwór, żeby aplikacja „załapała”, że utwór już tam jest. Inaczej nie widzę żadnej informacji o tym, czy i gdzie dany kawałek został dodany. To bardzo niewygodne — zwłaszcza jeśli pracuję na wielu urządzeniach.
Wyobraźcie sobie, że w ciągu kilku dni dodajecie 6 nowych utworów do 5 różnych list. Po dniu zapominacie, jakie to były listy — i co teraz?
Na iPhonie muszę ręcznie otwierać i zamykać wszystkie 81 playlist, które mam na koncie, żeby apka je zaktualizowała… Serio?
Na Androidzie i PC działa to idealnie — więc wygląda na to, że to problem z synchronizacją lub cache’em w wersji iOS.
Proszę, naprawcie to albo przekażcie to do odpowiedniego zespołu — bo zarządzanie playlistami na iOS jest przez to strasznie uciążliwe.
Używam również Spotify na Linuksie (Kubuntu) i Windows 11. Jeśli dodam piosenkę do playlisty w Windows, a następnie otworzę Spotify na Linuksie i stuknę zielony znacznik wyboru (dodaj do playlisty), mogę natychmiast zobaczyć playlisty, na których znajduje się piosenka — nawet bez ich wcześniejszego otwierania.
Dzięki!
To samo działa na Androidzie. Tylko iOS nie odzwierciedla prawidłowo tych przypisań playlist, chyba że każda playlista zostanie ręcznie otwarta.
Więc to nie jest problem z synchronizacją serwera — wydaje się, że jest to problem ze sposobem, w jaki aplikacja iOS buforuje lub pobiera dane playlisty.
To post pełniący rolę swego rodzaju info lub pomocy w przekazywaniu dalej, no bo DP nie naprawi Spotify. Proszę, nie śmiejcie się z tego. Dam Wam link do Spotify Community, gdzie pisałem po angielsku. Chciałem gdzieś o tym napisać po polsku…
Link do Spotify Community: