Spowolnienie działania systemu - logi czyste

Witam
Spowolnił mi coś dzisiaj komputer. Nie wiem za bardzo dlaczego, nie wchodziłem na żadne stronki, ale fakt faktem, że trochę bardziej mi muli. Robiłem tylko porządki, na zasadzie porządków w folderach, tzn. kopiowałem pliki, przerzucałem na pendrive, usuwałem z kompa etc. W pewnym momencie strasznie wolno zaczęły mi wyskakiwać opcje po wciśnięciu prawego przycisku myszy, by założyć nowy folder czy usunąć plik. Pendrive jest czysty, w sensie od wirusów. W każdym razie od tego zaczęło się spowolnienie i spowolnienie widać też w przeglądarce.
Tak to wygląda, jest tam jakiś wirus?
http://www.wklejto.pl/799044
http://www.wklejto.pl/799045
http://www.wklejto.pl/799047

1 polubienie

Witaj.

Nie ma infekcji. Można zrobić niewielkie oczyszczanie.

1. Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\Matthias\Downloads
    fixlist.txt (701 bajtów)
    “Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
  2. Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
  3. Po restarcie wklej plik wynikowy.
  4. Pobierz ADWCleaner, uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
    Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść, wklej plik wynikowy.
1 polubienie

http://www.wklejto.pl/799082

Plik wynikowy ADW to jest - “view scan log file”? Natomiast gdzie mam odznaczyć to “preinstalled”?

Panie… toż to sodomia i gomoria jak pewna pani mawiała…
“Procesor: AMD A8-3850 APU with Radeon™ HD Graphics
Procent pamięci w użyciu: 87%
Całkowita pamięć fizyczna: 3581.23 MB”

Procesor masz stary, ale jeszcze ma trochę mocy, coś jak Quad. Niestety masz 4 GB RAM, z których jeszcze 500MB odjąłeś dla APU i wszystko wspiera(zapewne) kilkuletni 500GB HDD. Jeżeli amsz wolny slot, to dołóż choćby i 2 GB RAm, jak nie to weź kup SSD i na nim system (i niech Cię Bóg broni od tworzenia dla WIndowsa partycji która prawie po sufit wypełnia, u Ciebie plik wymiany pewnie szaleje, a ty mu limit zakładasz…).

Preinstalled, w oknie po skanowaniu, odznaczasz jeśli coś znalazło, potem klikasz Oczyść
Wklej plik wynikowy

Tak wiem :slight_smile: Bodajże 3miesiące temu ten wątek już na forum poruszałem. Miałem dokupić tej pamięci, ale po wyczyszczeniu komp nawet ok pracował, więc jakoś tak o temacie zapomniałem. Dopiero dziś właśnie znowu się wyraźnie pogorszyło, gdy robiłem te porządki.
Moja pamięć to: Kingston HyperX 4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM Blue (KHX1600C9D3B1/4G)
Dysk: Western Digital Caviar Blue 3.5”, 500GB, SATA III, 7200RPM, 16MB,
A płyta: Gigabyte GA-A75M-S2V

Wiem, że wtedy jak był temat, to nawet znalazłem taką samą pamięć, ale tak jak mówię temat umarł, więc przestałem się interesować. Jak to wygląda jeśli teraz bym kupował (dokładnie taką samą trudno znaleźć), tzn. czym się kierować, by pasowała, bo pewnie nie każda podejdzie pod mój komputer?
Z tym Windowsem to w końcu jak to powinno być? Bo jestem laikiem. Z tego co pamiętam, to jak instalowałem system lata temu, to tak mi radzono, by tak to porozdzielać.

Ogólnie to coś tutaj jeszcze ewentualnie warto zrobić, by usprawnić sprzętowo komputer. Że pamięć to wiem, i tym razem postaram się kupić :slight_smile: Ale czy coś innego? Nie planuję kupować póki co nowego sprzętu, więc fajnie by było jakby ten posłużył jeszcze jakiś czas w miarę sprawnie. Zastanawiam się nad kwestią zasilacza. Od jakiegoś czasu podczas uruchamiania wydaje takie dźwięki, które można określić jako warkot, warczenie, które ucicha w miarę rozgrzewania się komputera. Z tego co kojarzę ktoś mi pisał, że to nic groźnego, ale w sumie trochę się niepokoję, że kiedyś coś się może przez to stać z komputerem.

Nic mi nie wyskoczyło po skanowaniu.
http://www.wklejto.pl/799087 - to jest plik wynikowy?

Tak. To ten plik.

System czysty.

Pozostaje teraz rozwiązać problem sprzętowo-systemowy.
Czyli ewentualny upgrade podzespołów i zmiany w ustawieniach Windowsa.

Przenosimy do innego działu.

SSD 240GB/4 GB RAM jedno lub/i drugie da sporo, a więcej nie ma co pakować w dziadka. Na dzień dobry, jak nie grasz, ustaw mu GPU memory w Biosie na 256MB. Coś mi świtało, że ostatnio widziałem takie stare APU, ale nie spamujmy już Juliuszowi. :wink:

2 polubienia

Dodam jeszcze, że możesz odinstalować MalwareBytes i Avast.
Powinno przyspieszyć.

Malwarebytes to miałem w planie odinstalować. A z Avastem to nie wiem, bo jednak to zawsze jakiś antywirus.

Tak, więc to pewnie był mój dziadek, chyba już z 7-8lat ma :slight_smile:
A lepiej będzie postawić na pamięć czy na dysk? Tak jak piszę myślałem o tej pamięci, tylko nie wiem jak to wygląda w sytuacji, gdy nie znajdę już dokładnie tej samej. Czy inne podejdą bez problemu?
W gry nie grywam. Używam komputera do podstawowych rzeczy, internet, filmy, muzyka, praca w Office. Bez problemu w biosie zmienię to ustawienie, czy są jakieś problemy, by znaleźć ten punkt?
Czyli rozumiem, że w zasilacz nie ma co inwestować, takie warczenie podczas startu nie jest groźne?

Jak warczy działa, pewnie łożysko zatarte. Jakby przestał warczeć-> przegrzany zasilacz-> BUM.

Pamiec chyba dostaniesz taniej, dysk chyba te 2 miesiące temu miałeś zdrowy, tak coś świta mi.

Masz jakieś 90%, ten sam producent, taka sama szybkość i CL. Rw. Google obu modeli, czy ktoś klnie na forach , że się nie lubią.

Pewnie masz stary BIOS, poszukaj w memory/advanced ustaw 256, zapisz i wyjdź.

1 polubienie

Możesz wypróbować Microsoft Security Essentials dla Windows 7 x64
Odszukaj odpowiedni link na liście wersji językowych.

Utrzymuj aktualizacje Windows Update.

Zapomniałbym, błąd w Dzienniku Zdarzeń, siedzi w Windows 7
Event filter with query "SELECT * FROM __InstanceModificationEvent
Naprawisz plikiem MicrosoftFixit50688.msi

Ok, to będę szukał na razie pamięci i zrobię te zmiany w biosie. Tak, z dyskiem nie było problemów. I rozumiem, że zasilacza nie ma co ruszać, chyba, że przestanie tak buczeć, to wtedy trzeba interweniować, czy może już będzie za późno? :slight_smile: Tutaj przyznam, że jestem przewrażliwiony, stąd tak pytam o ten zasilacz, bo pamiętam sytuację sprzed 6lat, jak mi zasilacz wybuchnął (choć wtedy żadnych niepokojących dźwięków wcześniej nie wydawał) i przez kilka godzin żyłem w niepewności czy tylko padł zasilacz czy przy okazji załatwił mi cały komputer. Na szczęście skończyło się tylko na zasilaczu, ale obawy gdy od niego dochodzą dziwne dźwięki, pozostały :slight_smile:

Ok, zrobione. Dzięki wielkie za pomoc.

Na upartego możesz zobaczyć, przeczyścić w środku i ew. wymienić wentylatorek. Nowa 350W znośnej marki Silentium to ze 120 zł. Nie jestem pewien, czy cała płyta z prockiem nie jest w tych okolicach warta. :wink: