Spowolnienie prędkości internetu przez wifi

Mam umowę z Polsatem na internet LTE. Posiadam modem Huawei 3372 i router TL-MR3420 V2 z najnowszym softem. Po kablu prędkość internetu waha się między 8 - 15 Mpbs, natomiast po wifi nie przekracza 1 Mbps. Karta bezprzewodowa w drugim komputerze to TP-Link TL-WN722N. Po kablu chroni Norton Security, natomiast po wifi Gdata IS. Czy można jakoś przyspieszyć działanie internetu po wifi?

System po kablu Windows 8.1, po wifi Windows XP.

Masz podłączony modem przez aktywny hub USB?

Jest szansa, że gargoyle podniosłoby prędkość, choć ten router nie jest zbyt dobry, lepiej zrobiłbyś biorąc TP Linka 3600/4300 (na nich widziałem prędkości 50-60Mb na dobrym modemie ZTE).

Tak, przez aktywny hub USB. Chodzi mi przede wszystkim o spowolnienie wifi, po kablu wytrzymam do końca umowy (i ani dnia dłużej). Poza tym routery TP Link 3600/4300 nie są kompatybilne z w/w modemem.

Możesz próbować wyłączyć zabezpieczenia wifi, zmienić kanał. Próbować z włączonym trybem 802.11 N lub tylko B/G.

W ostateczności możesz wrzucić gargoyle, choć jak mówiłem ten router ma słaby proc i nie radzi sobie z modemami hi-link (nie piszesz jaki masz).

Kanału zmienić nie mogę - ustawiony na auto. Tryb 802.11 N włączony. Zabezpieczenie WEP. A może zmienić router na Edimax LT-6408n?

To jedno i to samo, na pewno lepszy nie będzie. Jak już to na Tp link 3600.

Brak obsługi w/w modemu.

Na alternatywnym sofcie na pewno działa. Listy oficjalnej kompatybilnych modemów dla tego modelu nie widzę aby TP-Link podawał.