Spowolniona praca maszyn wirtualnych VirtualBox i innych

Wiem, że już taki wątek poruszałem kiedyś, ale nadal nie mogę poradzić sobie ze spowolnioną pracą maszyn wirtualnych nie tylko VirtualBox, ale ta sytuacja ma miejsce również w przypadku VMWare Workstation. Ta spowolniona praca obiawia się tym, że goszczony system (jego interfejs) “rysuje się” tak, jakby karty graficznej lub sterów od niej w prawdziwym komputerze nie było. Poza tym ta maszyna po prostu wolno działa. Dodam, że kiedyś tak nie było. Nie wiem, kiedy się i w jakich okolicznościach ten kłopot powstał. Sprzęt mam w miarę dobry do wirtualizacji np. XP’a, czy Windowsa Me.
MOBO: AsRock B75M-DGS R2.0
GPU: GTX 750
CPU: Intel i5-3470
RAM: 16GB DDR3
HDD: 2 TB od Toshiby na SATA III podpięty pod SATA II, bo mam dysk SSD
SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB.
Mam nadzieję, że jest na to sposób, bo chciałbym zwirtualizować sobie np. Win 98 i powspominać trochę w 20. rocznicę premiery tego OS’a.
Licz ę na szybką pomoc. Z góry dzięki.
Pozdrawiam!

Wirtualna maszyna zawsze działa wolniej, największym wąskim gardłem zazwyczaj jest dysk twardy. W przypadku VirtualBoxa zainstaluj guest additions, przydziel maksymalną ilość pamięci dla karty graficznej oraz wyłącz wszelkie akceleracje graficzne bo działają one kiepsko. Przynajmniej w moim przypadku powodowały one zawsze więcej problemów niż pożytku.

Spróbuj jeszcze przez VMware. Z VBox raczej już schodzą…

Pisałem, że VMware Workstation jest to samo. To wszystko mnie trochę denerwuje, bo przez tyle czasu wszystko śmigało, a teraz działa tak, jakby przyspieszenia sprzętowego nie było, albo… sam nie wiem.

Sprawdź w BIOS czy masz włączone opcje związane z wirtualizacją (sprzętową).

A jaki OS na serwerze?

Na jakim serwerze? Przecież ja odpalam VirtualBox’a na kompute4rze PC z Windows 10 Pro ACU.
Postanowiłem nagrać krótki filmik, który pokazuje jak to u mnie wygląda:

Video jest niepubliczne.

W UEFI mam włączoną opcję “Intel Virtualization Technology” (ustawione na Enabled)

No przecież można się było domyśleć, że serwerem (hypervisorem) jest Windows 10, przepraszam. Na filmie dokładnie nie widać problemu.

Zapewne po zainstalowaniu aktualizacji Windows. Aktualizacja przeciwko Spectre i Meldown.
Kiedyś DP pisało że mogą one spowolnić działanie zainstalowanych aplikacji.

Pozdrawiam