Witam
Właśnie sprawdzałem napięcia, jakie daje mój zasilacz i mam odnośnie tego kilka pytań.
Według pierwszego lepszego filmiku z netu powinienem podpinać się pod końcówkę “melex” w celu sprawdzenia 12V i 5V, a pod 24-pinową dla 3,3V. O ile ta druga jest podłączona do płyty głównej, o tyle pierwsza już nie (zarówno konkretny wtyk, jak i reszta na danym przewodzie). Powinienem podłączyć pod jakieś urządzenie dowolny wtyk na przewodzie, konkretnego “melexa” czy może zostać niepodłączona?
Po drugie według filmiku powinienem wykonać test w dwóch sytuacjach- w stanie “idle” i pod dużym obciążeniem. O ile przy “idle” (według filmu) wystarczy przeglądarka i jakiś odtwarzacz czy komunikator, o tyle nie do końca wiem, co zrobić z drugą sytuacją. Powinno wystarczyć odpalenie kilku procesów kompresowania plików, plus to co powyżej? (korzystam z Ubuntu z pendrive i włączenie jakiejś gry odpada)
Trzecią sprawą jest dokładność odczytu woltomierza. Korzystam z pierwszego lepszego modelu z Leroy Merline za 14 zł (KINZO 18D26) i czy daje on dostatecznie dokładny odczyt? (wyświetla on wynik z dokładnością do setnych volta)