Witam, mam Windows 10 na płycie i chciałbym sprawdzić jaka jest to dokładna wersja. Płytę robiłem z dwóch komputerów i nie wiem teraz która to która bo ich nie podpisałem Wkładając do kompa z Windows 10 jest tylko, że mogę pobrać aktualizację dla systemu, które później i tak by przez Windows Update poleciały. To jest coś czym mogę sprawdzić wersję?
Nie, nie sprawdzisz. Jedynie możesz sprawdzić wersję Windowsa, będąc zalogowanym do systemu, po przez polecenie “winver” w oknie “uruchom”.
Po co mi sprawdzenie jaką mam wersję na pc skoro wiem to Jedynie to, że mam dwie płyty z Windows 10 i jedna była Home Premium a druga Pro i nie wiem która to która
No cóż, skoro się nie da to zainstaluje w wolnym czasie na laptopie jedną z płyt i tak wywnioskuję.
Na upartego da się sprawdzić.
Na początek trzeba rozpakować .iso (lub zajrzeć do zawartości płytki jeżeli to fizyczny nośnik). Wewnątrz płytki powinien znajdować się duży plik install, jeżeli jego rozszerzenie to .wim, można przejść do następnego kroku, jeżeli .esd, konieczne będzie przekonwertowanie .esd na .wim.
Następnie poleceniem
Dism /Get-ImageInfo /ImageFile:C:\test\offline\install.wim wyciągamy informacje o indeksach obrazów, a znając indeksy możemy uzupełnić polecenie o odpowiedni parametr Dism /Get-ImageInfo /ImageFile:C:\test\offline\install.wim /Index:1 aby uzyskać szczegółowe informacje o danym indeksie ( jedna instalka może zawierać wiele wersji windows ).
Ale mam podać C czy literę napędu?
@nikt79 nie słyszałem jeszcze o takim sposobie, ale rzeczywiście można w ten sposób sprawdzić, jaką wersję Win ma dany obraz ISO.
System nie może odnaleźć określonej ścieżki
The DISM log file can be found at C:\Windows\Logs\DISM\dism.log
Okej
Dobra, dzięki, udało się
Niestety ten program do konwertowania .esd na .wim
w wersji WinReducer ES - Wim Converter - v2.0.0.0 nie działa.
Polecam ten program
78RePack Wim/Esd/Swm/Rwm
https://usbtor.ru/viewtopic.php?t=171](https://usbtor.ru/viewtopic.php?t=171)
Sprawdzenie wersji z nośnika instalacyjnego
Uruchamiamy CMD jako admin
Montujemy obraz ISO
Wpisujemy polecenie: " dism /get-wiminfo /wimfile:i:\sources\install.wim " lub .esd w zależności jak jest zapisane
litera i: oznacza nośnik instalacyjny
@stens1950 I nie odkopujemy starych tematów a tym bardziej nie odpowiadamy kiedy ktoś linkuje oprogramowanie nie pewnego pochodzenia. Masz przycisk oflagowania.