Sprawdzenie napięć zasilacza

Mam prośbę żebyście sprawdzili napięcie mojego zasilacza jego marka to Tracer.

Napięcie rdzenia procesora --------------- 1.33 V

+3.3 V --------------- 3.33 V

+5 V --------------- 4.81 V

+12 V --------------- 11.71 V

+5 V podczas wstrzymania pracy ---------- 4.87 V

VBAT baterii CMOS ------------------------2.85 V

DIMM --------------------------------- 1.81 V

Pytam o to bo ostatnio coś komp szwankuje np przy działaniu około 4h monitor mrugnie i się zawiesza komputer.

Za odpowiedzi wielkie dzięki :slight_smile:

Tu masz podane zakresy dopuszczalnych napięć i sposób pomiaru:

pomiar-standardowych-napiec-zasilaczu-t64002.html

Dokładnie napięcia mierzymy miernikiem, bo czujnik na płycie głównej kosztuje nie wiele i ma bardzo dużą tendencję do przekłamywań.

Jednak jak nie masz miernika to podaj konfigurację komputera i dokładny model albo chociaż moc zasilacza i się zobaczy co można poradzić.

A kto powiedział, że to wina zasilacza?

Równie dobrze może być syf.

Podaj konfigurację kompa, model i nazwę zasilacza (dokładną).

A profilaktycznie możesz też rzucić logiem z OTL.

Log wklejasz na www.wklej.org tutaj tylko link.

Czekamy! :wink:

To jest wszystko co pisało na zasilaczu:

Model 4life/400HF

AC~230V 4A 50hz

Dla Gałęzi +3V i +5 180W

Dodane 27.01.2010 (Śr) 21:17

Syfu nie ma bo ostatnio kupiłem nowy dysk i staram się dbać o kompa więc syfu nie będzie :wink:

A komputer? Jaki procek, płyta, grafika. Bo zasilacz to niezbyt dobry dla kompów szalejących na napięciu 12V.

Typ procesora— DualCore AMD Athlon 64 X2, 1900 MHz (9.5 x 200) 3600+

Nazwa płyty głównej— Gigabyte GA-M55S-S3 v2 (2 PCI, 4 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)

Pamięć fizyczna— 2048 MB (DDR2 SDRAM) Obie z Kingstona

Karta graficzna— NVIDIA GeForce 8500 GT (512 MB)

Dysk fizyczny— ST3500418AS (500 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Komp ciągnie z linii 12V, ale zasilacz taki config powinien spokojnie wytrzymać. A sprawdzałeś może wzrokowo czy kondensatory wszystkie w porządku na płycie głównej i karcie graficznej. Możliwe że winna jest płyta główna, a w szczególności chipset, gdyż na tej płycie głównej zastosowano złe chłodzenie chipsetu i ten potrafi się nieźle nagrzać. Wiem bo miałem podobną płytę główną, to radiatora nie można było dotknąć. Twój problem wygląda raczej na wadę podzespołu niż softu, winowajcom może być grafa, port od grafiki albo płyta główna.

A temperatury procka, płyty, grafiki w porządku??

Temperatury są w porządku grafika nie przekracza nigdy 62C a procek i płyta to ma około 35C max jak tylko widziałem, dysk podobnie.

62 stopnie, to moja podkręcona ge8500GT od galaxy max ma 52 stopnie a dla ciebie 62 to spoko. Lepiej jakby była chłodniejsza o jakieś 5 stopni w stresie.

Sorki źle napisałem po wyłączeniu np gry ma taką temperaturę a normalnie to około 55 stopni przed chwilą patrzyłem na te kondesatory i nic nie zauważyłem żeby coś z nimi było nie tak.