Nie wiem, czy odpisywać. Odnośnik jest dziwny. Mój klient pocztowy chyba dał się oszukać. Wiem, że nadawcę można podać dowolnego, ale serwery pocztowe powinny sprawdzać czy mail nie pochodzi np. z Open-Relai. Na bezpieczeństwie i SMTP się nie znam, ale napiszę, że po otwarciu maila w edytorze tekstu, otrzymałem coś takiego:
From no-response@kontakt.tauron.pl Wed Jun 07 10:00:25 2023
Return-Path: <retrgtcbcuuw1dhul02kvzq@campaign.freshmail.mx>
Delivered-To: ********
Received: from s8.cyber-folks.pl
by s8.cyber-folks.pl with LMTP
id GI99MD1VgGTyPRcAgl2x9g
(envelope-from <retrgtcbcuuw1dhul02kvzq@campaign.freshmail.mx>)
for <*******>; Wed, 07 Jun 2023 12:00:29 +0200
Return-path: <retrgtcbcuuw1dhul02kvzq@campaign.freshmail.mx>
Dalej ukroiłem, bo nie uznałem tego za istotne, a poza tym nie chciałem ujawniać pewnych informacji. Podobnie ze screen-em.
Właśnie ten link w wiadomości (nie prowadzi do domeny zawierającej w sobie słowo Tauron), a także dane SMTP w wiadomości doprowadziły mnie do wniosku, że to jakaś próba oszustwa.
I raczej dziwny adres „no-reponse” z brakiem pola „odpowiedź do”/„reply-to” jaki sprawdza pracownik w kliencie e-mail (bo pewnie nie logują się do konta „nie-odpowiada@” ani pewnie freshmail nie dodał opcji by „cyberfolks” przesłał odpowiedź zgodnie z RODO serwer pocztowy Tauronu).
Zakładam, że prośbę o zamrożenie skakali tylko przedsiębiorcy.
Skonsultowałem się z Tauronem i wszystko wiem. Sprawa się wyjaśniła, ale mimo wszystko i tak uznaję wiadomość za jakiś przekręt. Czemu jest podany link nie do strony w domenie Taurona?
Dzięki!
PS: Nie wiem, czy zamknąć dyskusje. Jeżeli uważacie, że link nie świadczy o próbie przekrętu, to zamknę dyskusję/temat.
Dla mnie ten link wygląda podejrzanie i na pewno bym w niego nie klikał. W takim przypadku też bym dzwonił i się dowiadywał o co chodzi. Jeśli e-mail był legitny, to myślę, że warto złożyć zażalenie/komentarz (czy jak to tam się nazywa), to się może na przyszłość ogarną.