Nie wiem po co Ci sama możliwość zarządzania treściami w jakimś CMSie. To jest zwyczajnie bez sensu (…)
Nie nie jest. Ja mówie System Zarzadzania Treścią, a Ty sobie kojarzysz pewnie tą trójkę; joomla, drupal, wordpress.
Wykluczyłem to w pierszwym poście, i wydaje mi się że zrobiłem to dosyć zrozumiale jeśli nie to przepraszam i ponawiam:
Wyobraź sobie że mam zaprojektowaną relacyjną baze danych, kilka tabel, trochę związków encji, zresztą to nie jest istotne. Potrzebuje teraz systemu, dzięki któremu mógłbym do takiej customowej bazy dodawać rekordy.
Trochę tak działa phpMyAdmin, otwierasz dowolną bazę danych, i bez klepania ręcznie zapytań SQL jesteś w stanie dodawać do niej dodawać rekordy. That’s it. Z tym że phpMyAdmin to dużo za dużo w tym wypadku, bo umożliwia zmianę struktury, lub nawet drop całej bazy, przez co też ma bardziej skompikowany interfejs. To ma być system dla zwykłego Janka Kowalskiego który ma dodać pozycje w bazie danych. Fajnie by było jakby taki interfejs dodawania rekordów, miał też opcje jednoczesnego wrzucenia pliku na serwer. (ale to już moge sobie sam dopisać).
Mógłbym napisać sam ale, nie wierzę, że nie ma gdzieś gotowego, bezpiecznego i sprawdzonego systemu tego typu.
Przykłady zastosowań?
Np. galerie internetowe, dodawanie jednocześnie zdjęć, plus wpis do bazy o calym albumie -> data tytuł opis itp.
Odnosząc się jeszcze do Twojego cytatu, nie każda baza danych na serwerze, musi służyć do wyświetlania treści w postaci html. Do mojej bazy łączy się aplikacja na smartfony, i ona, i tylko ona korzysta z tychże danych, stąd brak potrzeby wyświetlania tej treści na stronie, (prócz przeglądania rekordów przez admina, tak jak phpmyadmin, w postaci tabeli).
GUI do bazy danych
TO, ale okrojone do dodawania / usuwania / edytowania rekordów Może być w formie aplikacji webowej, lub komputerowej.