Sprawna nagrywarka nie nagrywa płyt dvd...?


(Kitiara54) #1

Posiadam nagrywarkę lg H55N,która początkowo działała zupełnie poprawnie,lecz niedawno niestety przestała...

Odtwarza wszystko bez zarzutu,nagrywa płyty cd,jest 100% sprawna ponieważ została sprawdzona na innym kompie.

Zrobiłam chyba wszystko o czym mam pojęcie czyli postawiłam nowy system,zainstalowałam sterowniki firmware,zmieniłam taśmy...powinna działać poprawnie...:confused:

Rozpoczynam nagrywanie płyty dvd, kończy buforowanie dochodzi do 2%...i wiesza mi się cały komp.

Bardzo proszę jeśli ktoś miał styczność z podobną sytuacją...pomóżcie bo wyć mi się chce ze złości.

Z góry dziękuję.


(JNJN) #2

Rozumiem że napęd został sprawdzony na innym kompie i poprawnie nagrywa płyty DVD.

Jeśli na innym kompie działa.

Jak napęd podpięty w kompie i podaj resztę kompa - co masz.


(Kitiara54) #3

Napęd DVD LG H55N 52X,

AMD 900 Mhz,256 ram,System XP.

Zdaję sobie sprawę że komp ma bardzo słabe parametry jednak wszystko działało poprawnie...ta nagrywarka również.Sprawdziłam napęd na innym kompie,działa poprawnie.

Dziękuję za reakcję.


(JNJN) #4

Zasilacz - sprawdź na innym.

Taśma sygnałowa - załóż nową 80 żyłową.

Mało miejsca na dysku systemowym.

Nośniki.

Ma być podpięta na II kanale IDE, zworka na napędzie na Master, wpięta na ostatniej wtyczce taśmy, załóż nową taśmę i poprawnie ją załóż - sprawdź napęd jak działa jak jest sam na taśmie sygnałowej.

Może potrzebuje nowego oprogramowania do nagrywania np Nero 7 lub 8.

Rozumiem że z resztą kompa nie ma problemu.


(Kitiara54) #5

Niestety nie ma pozytywnych rezultatów:(


(Cosik Ktosik) #6

Proponuję:

  • sprawdzenie alternatywnego oprogramowania;

  • instalację ASPI: http://www.cdrinfo.pl/download/1191035445;

  • usunięcie kanału IDE, do którego podpięta jest nagrywarka w menedżerze urządzeń (kontrolery IDE ATA/ATAPI);


(JNJN) #7

A jak zachowuje się system dobrze, czy problem występuje tylko przy nagrywaniu DVD.

Jak nagrywa płyty CD ?


(Kitiara54) #8

Ogólnie komp działa poprawnie,biorąc pod uwagę parametry ...

Płyty cd też wcześniej przestał nagrywać,ale po zainstalowaniu nowego systemu oraz firmware,płytki cd nagrywa bez problemu,szybciutko i bez zawieszania....ale to co dzieje się przy nagrywaniu płyt dvd to po prostu dziwne,-nie ma mowy o tym aby nie restartować kompa po próbie wypalenia.

Wspomnę że uzyskałam informację aby spróbować zainstalować nero 6 express,ponieważ taki słaby procesor i 256 ram to mało a nowe programy niestety mają większe wymagania...problem w tym że nie mogę znależć dostępnej wersji tego programu.

Co o tym myślisz?


(Jarek2806) #9

Cześć kitara54 Ja mam podobny problem.

Miałem nagrywarkę Lg GSA H10A nagrywała bez problemów wszystko przez 2 lata, potem zaczęła palić płyty DVD. Najpierw nie mogła ruszyć na tracka tak 30-60 sekund ale jak ruszyła to nagrała płytę (oczywiście w tym czasie nie mogłem nic zrobić bo jak włączyłem neta to bufor spadał i po płytce:/), potem wcale nie ruszała i paliła płytki DVD, ale CD i DVD-RW nagrywała. Kupiłem nową nagrywarkę DVD LG GSA H55L i ona tak samo nie nagrywa DVD bo po kilku sekundach wyskakuje reset, tylko CD i DVD-RW. Obie nagrywarki działają u kumpla u mnie żadna nie nagra DVD. Próbowałem zmienić system, podpiąłem taśmę od kumpla-nic. Nowy firmware, nero- nic nie daje. Ostatnio przekręciłem nawet płyte główną i to też nie pomogło, sam już nie wiem o co chodzi. Chętnie posłucham jakichś rad.


(Cosik Ktosik) #10

jarek2806 , sprawdź napięcia z zasilacza w biosie, zrób defragmentację dysku oraz odchudź i zoptymalziuj system:

http://www.searchengines.pl/index.php?s ... =5989&st=0

viewtopic.php?t=76580


(Jarek2806) #11

System chodzi poprawnie bez zbędnego syfu, więc to nie wina systemu. Napięcia zasilacza w Biosie mam tak:

CPU Voltage Regulator [Default]

AGP Voltage Regulator [1,5V]

DIMM Voltage Regulator [Auto]

VDD Voltage Regulator [1,6V]


(Cosik Ktosik) #12

Zajrzyj do okna PC Health Status. Tam powinien znajdować się monitor napięć. Najlepiej jakbyś miał miernik.


(Jarek2806) #13

Odczyty z biosa: obok ze speedfan:

Vdd (V) 1,61 V 1,60 V

Vcore (V) 1,60 V 1,60 V

Vdimm (V) 2,75-76 V 2,75 V

+5V 5,02-5,05 V 5,03 V

+12 V 11,79 V 11,80 V

Vagp (V) 1,52 V

-5V -5,14 V -5,15 V

VBAT (V) 2,86-3,10 V tu najbardziej skacze, nie wiem co to jest:/ 2,98-3,10

5 VSB (V) 4,89 +5VSB 5,43 V stabilne,nie wiem czy to to samo ale duża różnica


(Cosik Ktosik) #14

Jeżeli speedfan w miarę normalnie odczytuje napięcia (a tak raczej jest), to włącz test w programie Orthos.

Sprawdź to jeszcze, ale to raczej nie zasilacz.


(Jarek2806) #15

Wyniki z Orthosa:

Type: Small FFTs - stress CPU Min: 8 Max: 16 InPlace: Yes Mem: 8 Time: 15

CPU: 1756MHz FSB: 166MHz [167MHz x 10.5 est.]

2008-07-12 15:18

Launching 1 thread...

Using CPU #0

Beginning a continuous self-test to check your computer.

Press Stop to end this test.

Test 1, 800000 Lucas-Lehmer iterations of M172031 using 8K FFT length.

Test 2, 800000 Lucas-Lehmer iterations of M163839 using 8K FFT length.

Test 3, 800000 Lucas-Lehmer iterations of M159745 using 8K FFT length.

Torture Test ran 16 minutes 4 seconds - 0 errors, 0 warnings.

Execution halted.

Type: Large, in-place FFTs - stress some RAM Min: 128 Max: 1024 InPlace: Yes Mem: 8 Time: 15

CPU: 1756MHz FSB: 166MHz [167MHz x 10.5 est.]

2008-07-12 15:34

Launching 1 thread...

Using CPU #0

Beginning a continuous self-test to check your computer.

Press Stop to end this test.

Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length.

Torture Test ran 7 minutes 24 seconds - 0 errors, 0 warnings.

Execution halted.

Type: Blend - stress CPU and RAM Min: 8 Max: 4096 InPlace: No Mem: 255 Time: 15

CPU: 1756MHz FSB: 166MHz [167MHz x 10.5 est.]

2008-07-12 15:41

Launching 1 thread...

Using CPU #0

Beginning a continuous self-test to check your computer.

Press Stop to end this test.

Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length.

Torture Test ran 6 minutes 9 seconds - 0 errors, 0 warnings.

Execution halted.

Type: StressCPU - stress CPU with Gromacs core

CPU: 1756MHz FSB: 166MHz [167MHz x 10.5 est.]

2008-07-12 15:48

Launching 1 thread...

Using CPU #0

Each iteration is 12.25 MFLOPS

Starting CPU stress test,

Completed 1000 iterations without errors (12.25 GFLOP)

Completed 2000 iterations without errors (24.50 GFLOP)

Completed 3000 iterations without errors (36.75 GFLOP)

Completed 4000 iterations without errors (49.00 GFLOP)

Completed 5000 iterations without errors (61.25 GFLOP)

Completed 6000 iterations without errors (73.50 GFLOP)

Completed 7000 iterations without errors (85.75 GFLOP)

Completed 8000 iterations without errors (98.00 GFLOP)

Completed 9000 iterations without errors (110.25 GFLOP)

Completed 10000 iterations without errors (122.50 GFLOP)

Completed 11000 iterations without errors (134.75 GFLOP)

Completed 12000 iterations without errors (147.00 GFLOP)

No problems detected in 12258 iterations, bye!

StressCPU ran 1 minutes 37 seconds.

Execution halted.

Żadnych błędów nie było.


(Cosik Ktosik) #16

jarek2806 , trochę źle sformułowałem o co mi chodziło. Chciałbym abyś sprawdził napięcia w speedfanie podczas, gdy orthos wykonuje obliczenia.


(Jarek2806) #17

Odczyty Speedfan podczas pracy Orthosa

VCOREA 1,60-1,62 V

VCOREB 1,58-1,60 V

+3,3 V 2,75-2,77 V

+5 V 5,03-5,05 V

+12 V 11,67-11,73 V

-12 V 7,10 V

-5 V 5,15-5,20 V

+5 VSB 5,43 V

VBAT 2,86-3,09 V


(Cosik Ktosik) #18

A jaki był odczyt 3.3V, gdy orthos nie działał? Wcześniej nie podałeś tego odczytu.


(Jarek2806) #19

Podałem go tak jak w biosie było Vdimm (V) 2,75-76 to uznałem że to ten +3,3 V tak samo 2,75 V bez Orthosa. Jak wg Ciebie te odczyty??


(Cosik Ktosik) #20

Sprawdź jeszcze w evereście te 3.3V, w programie komputer->czujnik.

Everest Ultimate