Płyta główna w moim smartfonie Redmi 5 Plus się zepsuła. Postanowiłem zakupić innego smartfona. Nie było mnie stać na nowy telefon, więc postanowiłem zakupić używany. W poniedziałek poszedłem do swojego lokalnego serwisu GSM i zakupiłem używanego Samsunga Galaxy S5 Neo, odebrałem go we wtorek. To, co mnie zaniepokoiło to to, że fachowiec/sprzedawca dołączył mi do tego telefonu nieoryginalną ładowarkę firmy Blue Star. Gdy zapytałem się dlaczego nieoryginalna ładowarka, ten odparł „bo oryginalne mają 1A, a ta ma 2A, więc będzie ładować się szybciej”. Wróciłem do domu z telefonem i faktycznie ładuje się bardzo szybko. Telefon naładował się w ponad godzinę. Wczoraj zacząłem czytać artykuły na temat nieoryginalnych ładowarek. W każdym z nich było napisane, że nieoryginalne ładowarki nie są bezpieczne i należy używać ładowarek od producenta telefonu. Niezwłocznie postanowiłem poszukać na Allegro dwuamperowych ładowarek od Samsunga, są to ładowarki podróżne z funkcją Adaptive Fast Charging. Znalazłem kilka i byłem skłonny jedną z nich zakupić, jednak nagle przyszły duże wątpliwości. Po pierwsze, czytałem niektóre opinie ludzi, że te ładowarki ładują wolniej niż ich poprzednie i że wcale nie są oryginalne, ale jest ich mało w porównaniu do pozytywnych opinii. Po drugie, artykuły na temat nieoryginalnych ładowarek podawały jedynie przykłady urządzeń od Apple, a przykładów urządzeń z Androidem w ogóle nie znalazłem. Po trzecie, ten kto mi ten telefon sprzedał jest fachowcem i chyba nie mógłby świadomie narazić swojego klienta na niebezpieczeństwo (prawda?).
Także teraz kompletnie nie mam zielonego pojęcia, co dalej robić w tej sytuacji.