Sprzedaż telefonu z gwarancją

Cześć,

Posiadam na sprzedaż nowy telefon jakim jest Nokia 1 Plus. Telefon kupiłem za 1 zł wraz ze wszystkimi jego akcesoriami oraz gwarancją w postaci faktury w ramach przedłużenia umowy z T-Mobile. Mam pytanie co do gwarancji. Czy sprzedaż gwarancji jest ok jeśli widnieją tam moje dane w postaci imienia i nazwiska, adresu zamieszkania oraz miejscowości? Do jakich celów nowy właściciel może owe dane wykorzystać?

Z tego co wiem (mogę się mylić) jeżeli masz gwarancję na której są twoje dane nie musisz oddawać jej nowemu właścicielowi. Ważna jest faktura z datą kupna. Od tej daty na fakturze liczy się gwarancje.

Najlepiej dowiedz się w T-Mobile. Bo (tutaj też mogę się mylić) kupując telefon za 1 zł nie stajesz się jego właścicielem. Właścicielem będziesz dopiero w momencie kiedy skończy ci się umowa T-Mobile i nie będziesz miał żadnych zaległości w opłatach. Wtedy telefon kupiony za złotówkę staje się twoją własnością i dopiero wtedy możesz go sprzedać. Jeżeli się mylę niech ktoś mnie poprawi.

Czyli faktura to gwarancja i na tej fakturze sa twoje dane.

Wykorzystać może do wszystkiego.

Czytanie ze zrozumieniem wszystkiego się kłania.

Nie na każdej fakturze są twoje dane. Na przykład na fakturze za laptopa mam tylko miejsce i datę jego kupna. W tym przypadku są dane na fakturze pewnie dlatego żeby właśnie nie dało się sprzedać telefonu kupionego za 1 zł. Bo on nie jest własnością kupującego tylko dostaje go w “dzierżawę” na czas trwania zawartej umowy abonamentowej.

Nie fikaj bo będziesz niedługo znowu płakał jak w innych tematach, że ludzie po tobie ‘cisną’

Faktura bez danych?? To nieźle ciebie oszukali, ale twoja sprawa.

Autor tematu napisał, ze na fakturze sa jego dane, a faktura jest gwarancją.

Tak. Faktura bez danych z numerem seryjnym laptopa i jego ceną jaką musiałem za niego zapłacić bym nabył praw własności do niego. I dzięki temu mając tą fakturę mogę go w dowolnym momencie sprzedać dowolnemu człowiekowi i zrzec się praw własności. Bo nie ma na niej moich danych a przekazując mu tą fakturę daję mu dowód zakupu, prawo do własności oraz gwarancję na sprzęt (data kupna na fakturze). Dzięki czemu nowy właściciel też potem może odsprzedać laptopa kolejnej osobie. Na fakturze nie są wymagane dane kupującego. Dzięki czemu można łatwo właśnie odsprzedawać sprzęt który jest na gwarancji.

Wyjaśnij w jaki sposób faktura bez danych (co samo z siebie nie jest możliwe) dokumentuje twoje prawo własności?

Jesteś tego pewny? Faktura bez danych jest paragonem, który dokumentuje fakt zakupu urządzenia jednak nie twoje prawo własności

to jak udowodnisz, że masz do tego sprzętu prawo własności, którego chcesz się zrzec?

Dokształć się czym się różni Faktura VAT od paragonu bo kwas sobie tu robisz swoimi pseudo mądrościami.

Wiem, że nie muszę. Ale wtedy będę musiał obniżyć koszt zakupu telefonu wraz z jego akcesoriami, gdyż ciężko będzie znaleźć klienta.

Skoro tak to w takim razie nie sprzedam z gwarancją.

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem.

Jeżeli telefon nie ma swojej gwarancji producenta, która sprzedawca podbija pieczątka i wpisuje datę zakupu to gwarancją jest dowód zakupu. Paragon lub Faktura VAT. Na Fakturze VAT muszą być dane jak imię nazwisko, NIP, dane adresowe od stycznia 2020. Jednak sama gwarancja bez dowodu zakupu moze niestarczyć gdy zechcesz udac się bezpośrednio sam do serwisu bez pośrednika czyli operatora. Jednak operator zczyta czytnikiem IMEI i wyskoczy mu na kogo brany był telefon i może gwarancji nie uznać. Trzeba by sie mocno tym zająć wgłębić w Regulaminy i umowę operatora.