nie, nie chodzi mi po o aby sprzedać windowsa i jednocześnie używać tej samej licencji. Różne rzeczy odrzucają mnie w 10, chociażby wygląd w Ustawieniach i zastanawiam się czy nie wrócić na parę lat do w7 dopóki się coś nie polepszy.
Przeczytałem, że w10 pro daje prawo do downgrejdu do w7 pro stąd te pomysły na sprzedaż home i zakupu pro. Tylko teraz wydaje mi się, że to działa tak że najpierw trzeba kupić w7 pro, zrobić upgrade do w10 pro i potem downgrade
Mam wersje oem więc jeśli miałbym sprzedać ze sprzętem to w sumie mógłbym chyba z dowolnym
Jeśli nie 10 to już lepiej 8.1 , do tej wersji aktualizacji i wsparcia z zakresu bezpieczeństwa przez najbliższe lata nie zabraknie a 7ka niestety to dla MS zamknięty rozdział w Historii.
Wg. EULA po zakupie W10 Pro można robić downgrade do wersji 8.x, lub właśnie do Windows 7 (oczywiście do czasu, gdy MS prowadzi support dla wcześniejszych wersji).
Samą płytę możesz sprzedać, nikt Ci tego nie zabroni, ale licencji już sprzedać nie możesz, jeśli to licencja OEM. Jeśli to licencja BOX, to możesz odsprzedać ją razem z płytą. Licencja OEM jest przypisana do sprzętu, tak więc chcąc sprzedać Windowsa, musisz sprzedać cały komputer. Chcąc sprzedać komputer, musisz przekazać go z Windowsem, nie możesz zatrzymać sobie licencji.
Nie z dowolnym, lecz ze sprzętem, na którym aktywowałeś Windowsa.
Jeśli masz już aktywowaną licencją na W10, to wg mnie kupno W7Pro czy W10Pro to zbędny wydatek. Uzyskałeś już licencję na W10, więc zainstaluj sobie W8 i gdy uznasz, że chcesz 10, to sobie ją zainstalujesz (licencja jest już przypisana do Twojego komputera, na którym aktywowałeś 10).