Sprzęt audio do Youtube

Chciałbym się pobawić w nagrywanie filmików na YouTube. Pewnie mnie to nie wciągnie i nie zajmę się tym dłużej niż na dwa miesiąca (choć kto wie) ale sprzęt i tak muszę kupić.

Dziś bawiłem się Jabra Evolve 30 (słuchawki z mikrofonem) i nagrałem 10min gameplaya. Dźwięk w miarę ok, ani szału ani tragedii. Chciałem się was jednak poradzić o lepszą opcję:

1. Głośniki z kompa (mam satelitki creative a60) + mikrofon za 20zł (powieddzmy jakiś zalman) - tutaj boję się że majk będzie zbierał to co leci z głośników i zrobi mi się podwójny dźwięk.

2. Słuchawki jakiekolwiek (albo te z komórki albo te z walkmana albo kupię nauszne) + wspomniany zalman (krawatowy mikrofon)

3. Headset w stylu Jabra - tutaj zastanawiałem się nad sharkoon sgh2

Kolejna sprawa to soft. Do gameplayów chyba najlepsze będzie nagrywanie z windows 10 (win+G) - przynajmniej jest za free w systemie i działa i jest proste. Znacie coś lepszejszego?

Obróbka? Mam sony vegas 12 albo 13 - za darmo rozdawali chyba z wiedźminem kiedyś albo jakoś tak. Coś innego? Łatwiejszego?

No i kamerka. Nie przewiduję jej używania, ale jak będę musiał nagrywać swoją facjatę albo coś innego to chcę wykorzystać moją Moto G6. CameraDroid albo inny soft się nada?

Z góry dzięki za pomoc, sugestie i inne uwagi.

Aha, kwota do 150zł max 200 bo to tylko na początek. Będzie trzeba to kupię lepszy (w co wątpię :P)

nie za bardzo kumam co potrzebujesz a co już masz, strasznie chaotycznie napisales. Headsetu nie kupuj, jesli chcesz brzmiec jakos to sluchawy jak np te bez mikro:

a do tego zalman mic albo lepiej trust starzz.
Jeśli masz vegasa pełnego, to się go ucz bo to dobry program, nie zmieniaj.

Dziś zamówiłem SGH02 i zalmana właśnie. Jak będzie dobrze to zainwestuję w lepszy majk. Temat do zamknięcia.