Sprzęt komputerowy

Witam mam problem mój komputer zawiesza się (zacina) i nie można nic zrobić musze go zresetować zawieszaniu towarzyszy dźwięk “bzzzzz” po czym dźwięk znika i nie da się nic zrobić zdarza się to podczas oglądania YouTube i grania w gry potrafi się zaciąć nawet podczas słuchania muzyki
Specyfikacja mojego kompa
•Motherboard - ASUS M5A97 R2.0
•RAM -2x Good Ram 8GB 1333mhz + 1x4Gb Good Ram 1333mhz + Adata 2gb 1333mhz DDR3
•CPU - AMD Fx 4300 Am3+
•GPU - ASUS Radeon RX 560 4GB
•HD -WD Carviar blue 1TB
•Zasilacz RaptoxX 500W

Tu ss z programu CrystalDiskInfo:

dysk%20info%202

Occt cpu

Occt Gpu

Sprawdź temperatury, potem testuj pamięć. Masz inny zasilacz na podmianę?

Tu widzę problem z starym zasilaczem o słabej wydajności 50 - 60%
W ten zainwestuj:

nie posiadam innego zasilacza na podmianę a ten zasilacz ma niewiele ponad rok bo wcześniej tu był 400W

Narpiew chciałbym wykluczyć wszystkie inne podzespoły a dopiero wtedy coś wyminiać wcześniej miałem inną kartę graficzną która podszebowała dodatkowego zasilania i wszystko działało ok i nie btło żadnych problemów

Ten model produkowali prawie 10 lat temu. Gdzie kupiłeś tą “nówkę”?
A to “bzyczenie”, to nie aby ze strony zasilacza?
Procesor podkręcony?

Dobry zasilacz, to inwestycja na lata.

Akurat objaw jaki przedstawiłeś jest nie jednoznaczny. Lubi go powodować wiele podzespołów… dysk, grafika, zasilacz, ram, płyta główna. Niestety jest to efekt niestabilnej pracy. Bez kupowania czegokolwiek za większy grosz spróbuj zrobić jeszcze memtest, jakiś benchmark ram na obciążenia oraz kupić lub z innego kompa podmienić kabelek Sata od dysku lub obecny odpiąć i podpiąć w inne gniazdo Sata ma płycie głównej.

1 polubienie

A HD Tune byś sprawdził dysk, chodzi o prędkości, nie zdrowie? Dodatkowo masz nieco zbyt gorący procek. Jego max to bodaj 65 stopni, z pamięc mówię, a TY po 2 minutach prawie dobijach prawie do 60.

Bzyczenia jest na słuchawkach głośnikach procek nie podkręcany

Kolego nie mam czego oczekiwać na boxsie te temperatury nie będa niższe nie tak dawno zmieniałem pastę termoprzewadacą na be quiet DC1

. i co w zwiażku z tym? Kolega rozumie, elektronika nie. :wink: Zresztą te “BOX” chłodzenie też sie starzeje, swoje po 5 latach musiałem wymienić, gdyż z dobrymi pastami nawet nie działało już dobrze. :wink:

No to będzie problem. Pojawiło się, czy od zawsze? Zmieniałeś sterowniki/ustawienia? Próbowałeś, dla testu, podpiać się w inne gniazdko?

Dzięki wystarczyło przełożyć kabelek sata do innego gniazda i cyk oglądałem yt przez godzinę i nic się nie działo przed tym odpaliłem na chwilkę grę i też nic się nie działo i udało rozwiązać się ten problem bez inwestowania

Proste metody to często dobre metody.

Zawieszenie powruciło lecz tylko podczas grania w gry w podczas oglądania filmów na YT nie zawiesza się

Masz najnowsze sterowniki do karty graficznej?
https://www.amd.com/en/support/graphics/radeon-500-series/radeon-rx-500-series/radeon-rx-560
Jak nie pomoże to zacząłbym od zmiany kabelka SATA od dysku.

kabelek wymieniony sterowniki zainstalowane w dalszym ciągu brak zmian

czymaj sprawdziłem HD tune

Zrób ten test jeszcze z poziomu LiveCD. Ten wynik, jeżeli wyjdzie taki sam, kwalifikuje dysk do gwarancji/śmietnika. Ewentualnie mozesz korzystać tylko z 500GB. TZN. tworzysz jedną partycje o takiej wielkości, reszta nie przydzielona, bo ona najpewniej powoduje lagi.

Patrzysz na drugą część wykresu? Tak od ok.550GB wzwyż?

Jak mam to zrobić ?