Środowisko księgowe pod PHP/MySQL. Ma sens?

Bloggerzy mają WP, CMS-owcy Joomlę, forumowcy phpBB, a szarzy polscy przedsiębiorcy co?..

Zastanawiam się czy opensourcowe środowisko dla polskiego systemu podatkowego miałoby w ogóle sens?

Gorąco zapraszam do dyskusji jak również do wypełnienia ankiety.

tylko w zasadzie jaki jest cel udostępniania takiego narzędzia online (po to rozumiem php), dodatkowo, skoro online, to dlaczego akurat php, a nie np. java czy .net

pytanie o sens jest moim zdaniem zbyt ogólne jeżeli nie sprecyzujesz bardziej problemu

Pytanie zasadnicze - czy jakaś firma będzie korzystała z systemu, który nie ma zagwarantowanej aktualizacji i pomocy technicznej?

Pisałem dla pewnej firmy takie coś w php/mysql. System zaządzania magazynem, kadrami, płacami, rozliczeniami z fiskusem.

Wyszło to ciekawie, po dobrym przemyśleniu kodu można sobie zapewnić łatwość modyfikacji w przypadku zmian przepisów.

Pracy pełno ale satysfakcja jest i myślę, że możnaby do tego przekonac sporo użytkowników.

Sprecyzować problem - słuszna uwaga.

Najbardziej jestem ciekaw czy taki projekt w ogóle by znalazł pozytywny oddźwięk wśród developerów a PRZEDE WSZYSTKIM ekonomistów/księgowych itd. czyli ludzi obeznanych z merytoryką i chętnych dołożyć swoją cegiełkę.

Kolejne pytanie - jak miałby wyglądać model współpracy koderów z ‘merytorykami’’ ? Jak od strony organizacyjnej wypracować sam opisowy model/specyfikację przedsiębiorstwa dający się przełożyć na struktury logiczne?

Która z technologii - PHP, JS, .NET - to kolejne ciekawe pytanie. Podejrzewam że PHP ma najwięcej programistów chętnych do dołożenia swojej cegiełki. W ogóle taki kolos nie potrzebowałby też UML’owych technik na zasadzie “dokument opisowy -> UML ->kod”?

Nie lepiej python?

Dlaczego? Co oferuje?