SSD 60GB + 2x 1TB - jak połączyć w RAID0?

Witam.

Posiadam:

OCZ Vertex 2E 60GB SATA-II

2x Western Digital Caviar Green 1 TB SATA-II 64MB Cache

MOBO: ASUS P6X58D-E

Czy jest taka możliwość aby połączyć dwa dyski po 1TB w RAID0 a SSD używać oddzielnie jako dysk do systemu?

Jeśli tak to od czego miałbym zacząć?

W BIOSIE ustawiłem połączenie dysków na “RAID” i ustawiłem kolejność dysków D1: SSD 60GB , D2: 1TB, D3: 1TB ale czy to rozwiąże problem?

Jeszcze nie zainstalowałem systemu wiec nie znam rezultatów tych ustawień. Jak coś to podeśle jakieś screeny z BIOSA lub środka obudowy (połączeń dysków).

Pozdrawiam

Kacper.

Jeśli w biosie włączyłeś raid, następnie musisz dostać się do jego konfiguracji. Służy do tego jakiś skrót na klawiaturze (kontrolery sil mają Alt+F4, nvidia swego czasu miała Alt+F10). Po szczegóły zajrzyj do instrukcji obsługi Twojej płyty głównej. Zanim połączysz dyski, zastanów się na konfiguracją raid, stripowanie czy mirroring…

najpierw musisz w biosie skonfigurować macierz RAID (RAID Array), tam dodajesz 2 dyski po 1tb, od tej chwili są widoczne jako 1 dysk 2tb. kolejność bootowania ustaw tak: 1:ssd 2:raid_array

i taka małą sugestia: jeżeli masz dysk ssd, domyślam się że na nim będzie stał system i kilka programów. W takim układzie megnetyczne twardziele bedą służyć jako magazyn - prędkości zapisu/odczytu jakie oferuje raid0 nie będą konieczne. zastanów się, czy stawianie macierzy ma sens. pamiętaj że jak padnie 1 dysk z tandemu raid0 (mało prawdopodobne, ale możliwe) tracisz wszystkie dane…

Pojedyńczy dysk 1TB powinien oferować transfer na poziomie ok 100MB/s, z Raidu wyciągniesz ok 160-180MB/s